Hod na střed vám v šipkách nejvíc bodů nezajistí. Nejlepší je trefit triple dvacet

Už jste si někdy hodili šipkou do terče? Jsou snad v každé hospodě. Teď v poslední době jsou to nejčastěji terče elektronické. Princip je ale pořád stejný – naházet co nejvíc bodů. V baru na náměstí Trčků z Lípy ve Světlé nad Sázavou má své sídlo Šipková liga Vysočiny. Její předseda Ondřej Bareš nám poradil, jak na to.

„Zvolil jsem si pět set jedna, double out, kdy musíme ukončit hru doublem,“ Ondřej Bareš zapnul počítač, vybral si hru a začíná házet. Na každý hod má v ruce tři šipky. „Celková hra nemá časový limit. Nepsaný časový limit je, že by hráč měl šipky odhodit do třiceti vteřin,“ vysvětluje. V baru na náměstí Trčků z Lípy stojí dva šipkové automaty, na zemi je už stabilně nalepená přesně odměřená čára, odkud hráči házejí. „Když to vezmu vodorovně, tak je vzdálenost od terče 237 centimetrů, úhlopříčka od středu na čáru je 293 centimetrů,“ upřesňuje Ondřej Bareš.

Šipky pro elektronickou hru jsou lehčí. Mají plastové hroty

Mezi hrou na elektronickém terči a na klasickém sisalovém není rozdíl v pravidlech. Výhodou samozřejmě je, že automat sám počítá. Rozdílné jsou šipky. „Kromě toho, že pro elektronické šipky musí mít plastové hroty a pro ty steelový kovový hroty, je rozdíl ve váze. Na elektronické šipky čtrnáct až osmnáct gramů, na ty steelový od dvaceti výš,“ říká Ondřej Bareš a ukazuje svůj kufřík na šipky, ve kterém má několik druhů hrotů, dříků i křidélek. Prozrazuje, že polovina kufříku patří manželce. „Moje manželka je druhá vicemistryně světa z loňského Chorvatska.“

Šipky, terč

Za střed dostanete padesát bodů. Nejvíc to ale není

Podoba šipkového terče je stejná už dobrých sto let. Je rozdělený na dvacet výsečí, které jsou na přeskáčku očíslované. Každá výseč je ještě dál rozdělená, počítáno od středu na trojúhelník, triple pole, lichoběžník a double pole. Zajímavé je, že nejvíc bodů nehodíte, když trefíte střed, ale triple, tedy trojnásobnou hodnotu dvacátého pole. Střed je padesátibodový.

I u šipek je třeba přemýšlet a dobře počítat

Základní princip je jasný. Naházet co nejvíce bodů. Při hře, kterou si pro naší ukázku zvolil Ondřej Bareš, tedy pět set jedna double out jde o to, aby hráč takzvaně odmazal pět set jedna bodů. Vyhrává ten, kdo se nejdřív dostane na nulu. Double out znamená, že poslední hod musí být do double out pole, tedy pole s dvojnásobnou hodnotou. Jak je vidět, u šipek musíte přemýšlet a dobře počítat.

Pravidla šipek jsou samozřejmě k dispozici na internetu. Nejlepší ale je, když zájemce zajde za profesionály a nechá si poradit.

Čtěte také

Spustit audio