Hlaveň středověké houfnice je možné vyrobit z pístnice bagru. Ta už něco vydrží

Historii je dobré připomínat, zvlášť pak umění tehdejších řemeslníků. V Jihlavě je spolek, který se zabývá historickou dělostřelbou.

Nejen, že ti nadšenci umí ze starých děl střílet, oni je dokážou i vyrobit.

Předseda Spolku přátel dělostřelby David Kočka nás pozval přímo do dílny, kterou teď mají v jednom z objektů bývalého vojenského areálu v Pístově u Jihlavy. Právě pracují na replice houfnice z roku 1430, která se kdysi dokonce vyráběla i v Jihlavě. Bude to už šedesátá pátá střelná zbraň, kterou spolek vyrobil.

S výrobou dřevěné lafety pomáhali truhlářští učni

Uprostřed místnosti je už připravená téměř hotová dřevěná lafeta děla. „To dřevěné lože jsme vyráběli se Střední školou stavební. Pracovali na tom žáci druhého ročníku, obor truhlář,“ říká David Kočka s tím, že na lafetu by bylo nejlepší například dubové dřevo, oni ale použili levnější smrkové.

Na lafetě bude ležet hlaveň houfnice, která má vnitřní průměr osmdesát osm milimetrů, a je vysoustružená z pístnice bagru. Středověké postupy tady kvůli pracnosti novodobí dělostřelci nepoužili. „Původně se kovářským svařováním svařovaly jednotlivé pruty do sebe, až vznikla hlaveň. Pak nastoupilo lití hlavní,“ popisuje David Kočka. 

Kola dostane houfnice sto let stará

K dokončení děla je ještě třeba doplnit kola a nápravu. Kola dělostřelci použijí sto let stará. Jen je třeba je upravit, protože původně sloužila něčemu jinému. To vše pak samozřejmě dostane jednotnou patinu a kované zdobení.

Aby mohlo dělo někde oficiálně vystřelit, samozřejmě bez koule, jen akusticky, musí projít odborným testováním.