Henry dokáže pro film vycvičit i krocany a kuřata. Jeho doménou jsou ale koně

Ve westernovém městečku Šiklův mlýn na Žďársku už od jeho počátků v devadesátých letech žije Henry. Je to muž se slovensko-maďarskými kořeny, který miluje zvířata.

Umí to s nimi tak dobře, že se stal legendou mezi filmaři. Ke spolupráci totiž dokáže přemluvit nejen koně, ale i slepice.

„Chodím do filmu s krávama, krocanama, krokodýlama, s hadama, vychovával jsem pro velké parky tygry, lvy,“ vyjmenovává Henry, který v některých filmových scénách se zvířaty dokonce dubluje slavné herce. Jedním z posledních byl Ben Foster, který hraje hlavní roli ve filmu Jan Žižka režiséra Petra Jákla. „Já jsem za něj v jedné scéně zabíjel osm vojáků. Režisér zakřičel: Akce! Rekvizitáři doběhli, vrazili mi do ruky palcát. Já sejmul všech osm, všechny to strašně bolelo. Rekvizitář doběhl, omlouval se. My používáme gumu, a on mi omylem dal železný. Všichni přežili,“ vypráví příhodu z natáčení.

Šiklův mlýn, Henry

Henry má na kontě spolupráci na sto šedesáti filmech

Henry se ale neobjevil jen v roli Jana Žižky. Na kontě má sto šedesát filmů, kde hrál, dubloval nebo pracoval se zvířaty. „Dělal jsem na Marii Terezii dvojce, pak na Sigmundovi Freudovi, novozélandský dopis pro krále a pohádka, u který nevím jméno, protože jsem byl jen třikrát s krávou,“ vyjmenovává jen ty filmy, na kterých pracoval v poslední době.

Kuřata musí umět přijít na povel, vydržet na místě. Netuším, jak to dokážu

Zdá se až nemožné, že by někdo dokázal vycvičit například slepici. „Já říkám vždycky, když se mě ptají, jak jsem to dokázal, já netuším,“ směje se Henry, který chová i dva speciálně cvičené krocany, kterým oběma říká krocanosaurus. „Teď dělám s nějakými kuřaty. Musí se naučit přijít na povel, přistát na ruce, odletět, vydržet na místě,“ říká.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.