Gastro studio na Střední škole obchodu a služeb posouvá obor kuchař-číšník k lepšímu

29. červen 2022

Konec školního roku je tu, své závěrečné zkoušky složili už i studenti Střední školy obchodu a služeb ve Žďáře nad Sázavou z oboru kuchař - číšník. 

V letošním školním roce už se učili vařit v novém gastro studiu, které škola vybudovala během covidové pauzy. Jednou z prvních akcí pro veřejnost byla příprava degustačního menu z hovězího masa od žďárského chovatele Čeňka Marečka pro návštěvníky školy a rodiče, aby ukázali, co se naučili. 

Cvičná kuchyně

Cvičná kuchyně k práci vyhovuje. „Bylo to super, šlo to jako po másle. Myslím si, že to je krásně vybavená kuchyně, šlo to samo,“ hodnotí ji žáci z posledního ročníku, kteří mají srovnání s předchozím cvičným vařením přímo ve školní kuchyni. 

Také zástupkyně ředitelky školy Radomíra Pospíchalová změnu způsobu výuky kvituje. „Dříve šel první ročník v centrální kuchyni přímo do toho ostrého provozu, ale ne všichni ten provoz unesou. Pracujete pod časovým tlakem, musí být v 11 hodin uvařeno, žáky proto musíte popohánět. Tím, že jsme vybudovali toto gastro studio se obor posouvá k lepšímu. Je na ně dostatek času a žáci se tady v klidu naučí veškeré základní dovednosti tak, aby potom mohli jít do jakéhokoli provozu.“ 

Moderní vybavení

Učitel odborného výcviku Dalibor Zdražil popisuje, čím je gastro studio vybaveno – od indukčních ploten přes konvektomaty, až po pánve a grily. Spotřebiče zabudované do kompletního varného systému mají mnoho nových funkcí. „Konvektomaty jsou opatřeny sondami, wi-fi systémy, obrázky s vlastními recepty. Tady je například teplotní sonda, kterou můžu vpíchnout do masa, nastavím si teplotu, jakou potřebuju a ta sonda teplotu udrží po celou noc,“ usmívá se. 

Gastro studio na Střední škole obchodu a služeb, Žďár nad Sázavou

Displej upozorňuje na každý krok nebo na zapomenuté otevřené dveře nebo naopak otevřený ventil vany. „Ať si tu polívku nevylejete do kanálu,“ směje se mladý učitel. Podobně funguje i wi-fi systém. „To si tady nastavím a doma z postele si to třeba ve dvě hodiny přes mobil pustím, a když přijdu v šest ráno do práce, mám uvařeno. I takhle se dá dneska vařit,“ říká Dalibor Zdražil. 

Aby našlo gastro studio své uplatnění nejen pro všechny žáky školy na daném oboru, chce ho škola v budoucnu využívat i pro pořádání kurzů vaření pro veřejnost.

Spustit audio

Související