Topinambury jsou velmi zdravé a nenáročné na pěstování. Chutnají syrové i vařené

11. květen 2022

Na česká pole a zahrádky se pomalu a jistě vracejí topinambury. Říká se jim také židovské brambory, a je to rostlina s vysokou natí, podobná slunečnici. 

Nejzajímavější jsou na topinamburu hlízy. „Je to ceněné, protože to obsahuje inulin. Ten snižuje krevní cukr,“ říká farmář Zdeněk Kittler. 

Vydrží v zemi

Na svém políčku osadil topinambury čtrnáct brázd a úrodu má bohatou. „Sklízí se to takhle zjara, protože se špatně skladuje, a kdyby se vybral na podzim jako brambory, tak to shnije,“ dodává. 

To, že topinambur dokáže přezimovat v zemi, je ale velká výhoda, kterou využívali lidé za války, kdy byl nedostatek jídla. Zdeněk Kittler ale dodává, že i v zimě jde občas na pole, vyseká kus zmrzlé země i s hlízami, a doma nechá rozmrznout. 

Nenáročný na pěstování

Topinambur je velmi nenáročný na pěstování. Sází se do brázd jako brambory, sklízí se po rozorání jako brambory. Jeho výhodou, ale i nevýhodou je, že se velmi dobře množí. 

„Každý kousek, který tam zůstane, tak zase z toho vyklíčí další,“ říká Zdeněk Kittler. Bez kontroly se tak může rozrůst i tam, kde ho nechceme. Podobnost se slunečnicí pěstitel pozná hlavně podle natě, která vyroste do výšky až tři metry.

Židovské brambory nejlépe chutnají čerstvé. „Chutná to jako něco mezi ředkvičkou a kedlubnou, nasládle.“ Topinambury je ale možné i uvařit. Po uvaření se oloupají a rozmixují na pyré. „Některé maminy to ochutí medem a dlabou to i malí prcci,“ přidává zkušenost. 

Spustit audio