František, František, Jaroslav a František. U Stejskalů v Chotěboři jsou všichni řezníci

Když se v Chotěboři řekne Stejskal, každý si představí rodinné řeznictví, jehož tradice sahá až na začátek dvacátého století.

Prapradědeček, který odešel za prací do Vídně, byl sice pekařem, ale už dědeček se pustil po sousedských staveních do řezničiny. Rodinnou profesi přerušilo období komunismu a zabavený majetek, ale po roce 1989 bylo hned jasné, že se do toho jde, říká syn zakladatele František Stejskal. „To ještě do toho své znalosti vnášel děda, ale tatík byl největší hybatel. Je vyučený řezník a průmyslovku si udělal při zaměstnání,“ dodává.

Dědí se i jméno

U Stejskalů v rodině se nedědí jenom profese, ale také křestní jméno František. Poslední tři generace Františků pracují ve firmě, stejně jako bratr Jaroslav, ale také jejich sestra a k tomu přes dvě desítky zaměstnanců.

Řezník rovná se rytíř

Ať je venku zima nebo léto, do práce se musí řezník přiobléknout. Řeznictví má několik místností s různými teplotami – od nejteplejších, kde je kolem patnácti stupňů, přes porcovnu či bourárnu, kde je dvanáct stupňů, až po chladírny kde je jen kousek nad nulou. „Pro zaměstnance je to někdy náročný, ale my jsme zvyklí,“ smějí se. Nechybí tu klasický řeznický špalek, vedle něj pásová pila, a na háčku visí také kroužkové drátěné zástěry i rukavice pro větší bezpečnost při práci. „Řezník rovná se rytíř,“ smějí se bratři.

Vedle těchto místností je nejvybavenější výrobna s velkými stroji. „Řezačka masa je stejná, jako máte doma mlýnek na maso, akorát trochu větší a výkonnější. Sem se vysype bedýnka masa a umleté to je za několik minut,“ ukazuje František Stejskal. „Kutrovací hlava má šest nožů, když se pustí ty nejvyšší otáčky, tak ty nože úplně zmizí,“ pouští další stroj jeho bratr Jaroslav.

I když by mohli podnik řídit manažersky z kanceláře, nechce se jim. „Člověk za to cítí odpovědnost. U řezničiny nesmí nikdy zůstat dílna neuklizená. My jsme vychovaní provozem, jsme zvyklí být u toho a mít ruce v mase,“ uzavírá František Stejskal.

Stejskalovi budou hosty pořadu Fialové podkroví - povídání v chotěbořské knihovně Ignáta Herrmanna ve středu 15. ledna od 18. hodin.

Související