Fenka Lara z jihlavského útulku by nejradši pořád jen běhala. Nový pán s ní může i sportovat

18. prosinec 2017

Český rozhlas Vysočina pomáhá psům z útulků v našem kraji najít nové pány. V zařízení v Jihlavě Pístově teď žijí asi čtyři desítky psů všech možných ras. Mezi nejživější z nich patří fenka Lara.

„Byla odchycená na křižovatce, toulala se mezi auty,“ říká ošetřovatelka Tereza Linhartová. Doplňuje také, že Laře jsou asi tři roky a je to kříženec československého vlčáka pravděpodobně s belgickým ovčákem. Je absolutně zdravá a kastrovaná. „S pejsky nemá žádný problém. S fenkami je to těžší, protože je dominantnější,“ dodává ošetřovatelka.

Lara je milá, ale nadprůměrně aktivní. Snad proto si ji zatím nikdo nevzal domů

Lara patří mezi nejoblíbenější psy v útulku. Často si ji lidé půjčují na procházky, někteří i pravidelně. Bohužel ale nemají podmínky na to, aby si ji vzali natrvalo domů. „Je to aktivní pejsek, který miluje pohyb, miluje změnu, což je i důvod, proč je u nás déle,“ říká Tereza Linhartová. Lara by se mohla věnovat i některému ze psích sportů.

Fenka Lara, útulek Jihlava
Fenka Lara, útulek Jihlava

Dostatek pohybu venku, ale i domácí zázemí. To Lara potřebuje

Mladé křížence by bylo nejlépe tam, kde by měla možnost být venku i uvnitř v domě. „Aktivní pes, když ho necháte dlouho doma, tak podle toho byt vypadá,“ dodává Tereza Linhartová. Lara potřebuje člověka, který s ní bude často komunikovat, umožní jí dostatek pohybu.

Psi jako nechtěné vánoční dárky nesou někdy návrat do útulku těžce

Na vánoční svátky se útulek nijak zvlášť nepřipravuje. Psi mají, co potřebují, a každá změna ve stravování by jim mohla způsobit potíže. Speciální psí vánoční stromek také mít nebudou. „Stromečky u nás mají ptáčci. Načančáme je, aby mohli zobat,“ říká ošetřovatelka. Pracovníci útulku se také snaží zamezit tomu, aby si lidé brali psy jako vánoční dárky. Taková zvířata se pak často do útulku vracejí. „Některý pejsek se vrací domů, některý to nese těžce. Každý je osobnost,“ říká Tereza Linhartová.

Spustit audio