Farář Pavel Kryl opravoval faru a našel starý kostel. Historie Tasova se posunula až do třináctého století

22. březen 2016

Když přišel Pavel Kryl na faru do Tasova, viděl, že tady bude hodně práce. Zdi byly vlhké a plesnivé. Pustil se do toho a našel poklad. Na jižní stěně barokní fary narazil na kamenný portál, který měl ranně gotické prvky. Našel ztracený kostel svatého Petra.

Z historických pramenů je zřejmé, že Tasov kdysi býval politickým, církevním i správním střediskem. „Tasov v té době byl dvojfarnost, byly tady tři kostely,“ říká farář Pavel Kryl a ukazuje na dobové mapce. Dnes je dominantou Tasova farní kostel svatého Petra a Pavla, bývalý kostel svatého Václava zanikl docela a vědělo se o dalším kostele, nikdo ale nevěděl, kde přesně stál. Nález portálu ve zdi barokní fary ukázal, kde hledat. Původní kostel je v podstatě v dnešní faře zakonzervovaný.

Zvláštní uložení těl v hrobech poukázalo na ještě starší stavbu

Přestavba kostela svatého Petra na faru měla v osmnáctém století svůj důvod. I na to poukazují archeologické nálezy. „Něco se tam stalo. Některé ty kameny byly vypálené, na tom portálu je pokles o pět centimetrů. Vypadá to, že tam byl požár nebo něco podobného,“ říká Pavel Kryl. Další nálezy, na kterých pracovali studenti brněnské Masarykovy univerzity, posunuly historii ještě dál. Při hledání hřbitova archeologové narazili na velké množství hrobů. Některé z nich ale zasahovaly do půdorysu gotického kostela. „Nevěděli jsme si s tím rady tak dlouho, než jsme objevili základy románské rotundy,“ vysvětluje farář.

Model gotického kostelíka, Tasov

Antropologové zrekonstruovali podobu pánů z Tasova

Ke kostelu svatého Petra kdysi přiléhala pohřební kaple svatého Jiří s vlastním oltářem. I její pozůstatky archeologové našli. Protože kapli využíval rod Pánů z Tasova, bylo jasné, že pozůstatky dvou těl, které objevili, patří právě jim. Studenti antropologie kostry pečlivě prozkoumali a zrekonstruovali podobu dvou mužů. Zjistili dokonce, že jeden z nich měl pleš a oba hodně jezdili na koni. Podobizny pánů z Tasova dnes visí na faře. V roce 2015 byli páni z Tasova slavnostně pohřbeni zpět do svých hrobů. Po ukončení rekonstrukce fary bude místo jejich odpočinku označené deskou.

Pod touto zdí jsou pohřbeni tasovští páni
Tasovská fara
Spustit audio