Falco má určitě šanci. Potřebuje ale péči, výcvik a trpělivého chovatele

2. květen 2016

Český rozhlas Region se snaží pomáhat opuštěným zvířatům v útulcích po celé Vysočině. Tentokrát vám představíme psa, který našel útočiště v Mírovce u Havlíčkova Brodu. Falco tam žije od začátku tohoto roku a stále čeká na někoho, kdo by zvládnul jeho zvláštní povahu. Šanci si ale určitě zaslouží.

„Majitelé jezevčíka byli svého psa venčit, tenhle se k nim připojil, a tak ho odvedli na městskou policii,“ říká pracovnice útulku v Mírovce u Havlíčkova Brodu Eva Rippelová. Nálezci psa pojmenovali Falco a on na nové jméno dobře slyší. Případný nový majitel si ale může psa pojmenovat tak, jak chce. „Někteří lidé jsou třeba zvyklí, že už měli pejska nějakého jména, tak stejně pojmenují i dalšího,“ říká Eva Rippelová.

Pes Falco v havlíčkobrodském útulku

Falco zřejmě u předchozího majitele nezažil nic dobrého

Falco je kříženec labradora, má černou barvu a podle krásných bílých zubů je mu tak do dvou let. Problémem ale může být jeho zvláštní povaha. Zřejmě u svého bývalého majitele nezažil nic dobrého. „Ze začátku byl hodně zaražený, nedůvěřivý, ale i teď je takový nevyrovnaný. Na jednu stranu se bojí, na druhou je temperamentní a určitě by potřeboval do zkušených rukou,“ říká Eva Rippelová s tím, že teď nejde odhadnout, jestli by Falcovi bylo lépe na vesnici nebo ve městě. „Záleží na majiteli, kdo by si k němu našel cestu,“ dodává.

Na nového pána si musí zvyknout a důvěřovat mu. Pak může přijít výcvik

Falco ale určitě šanci má. Je mladý a zdravý, jen má špatné zkušenosti. „Zdravotně je na tom dobře. Zvládl očkování, je očipovaný, u veterináře se chová celkem slušně. Jde ale o to, že když něco má, nedá se k němu v tu chvíli jít,“ vysvětluje chovatelka. Ještě před případným výcvikem si Falco musí na nového pána zvyknout a důvěřovat mu.

Pes Falco v havlíčkobrodském útulku
Spustit audio