Dubová alej u Třeště rostla do šíře třiceti metrů celých dvě stě let

28. říjen 2015

Když se podíváte na turistickou mapu Třeště na Jihlavsku, zjistíte, že je to tam samá alej. Jedna vede ze zámku, druhá od silnice u benzínové pumpy, další směrem na Čenkov. Krásná stromořadí tu lemují snad každou cestu.

„Bydlel jsem tady pět roků, tak to mám projeté na kole nebo pěšky. Jsou to krásné aleje, mohutné stromy. Zhruba těch šest alejí by se kolem Třeště našlo,“ říká turista, sokol a hlavně milovník přírody Jaroslav Pustina. Na projížďku po třešťských alejích se vydáváme po úzké silničce naproti benzínové pumpě na začátku Třeště směrem od Jihlavy. První zastávkou je památný strom. Podle informací na tabulce je to smrk ztepilý a stojíme na rozcestí K Otovu dvoru. Už odtud vede do kopce krásná alej, my ale míříme k té známější, dubové.

Dubovou alejí až na Špičák

Také dubová alej je označená cedulkou. Dozvídáme se, že je tu sto sedmdesát devět dubů, průměrná výška je osmnáct metrů, průměrný obvod kmene je sto osmdesát centimetrů a stromořadí je dlouhé asi kilometr a půl. Alej je stará sto devadesát let. „Sokol tady pořádá vycházky. Chodili jsme většinou touhle alejí nahoru. Tady to pokračuje lesem na Špičák a vraceli jsme se kolem hájenky k zámku další alejí a přes rybníky další alej,“ popisuje Jaroslav Pustina. Špičák je nejvyšší hora této oblasti.

Na třicetimetrovou alej si počkáte dvě stě let

Mezi statnými kmeny dubové aleje jsou zasázené mladé stromky. „Říkám si, že o to tady někdo pěkně pečuje. Je to fajn, že se o to někdo stará,“ pochvaluje si Jaroslav Pustina a s úsměvem nabízí, že svým vyzkoušeným, přesně metrovým krokem změří šíři aleje. Zkusil to dvakrát a vyšlo mu třicet dva metrů. Znamená to, že do šíře třiceti metrů rostla alej skoro dvě stě let! Propojené koruny protějších dubů teď na podzim vytvářejí nádhernou barevnou střechu.

Naše projížďka pokračuje kolem třešťského zámku do kopce kolem pole. Na něm se teď pase zvláštní bílé plemeno krav. Jaroslav Pustina upozorňuje, že jde o masné plemeno. Zastavujeme za ohradou zámeckého parku. Právě tady začíná další alej. Také ona končí na Špičáku.

Alej u Třeště
Alej
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.