Dřív děti lezly po stromech a skákaly přes ploty. Dnes mají v Jihlavě Fun gym

2. květen 2018

Říká se, že se děti hýbají čím dál méně. V Sokolu Jihlava to ale určitě neplatí. Alespoň v kroužku, který se jmenuje Fun gym. Děti se v něm učí poznávat své tělo a jeho možnosti. A jestli pak dovednosti využijí v nějakém sportu, je už na nich.

„Fun gym je náš vynález. Snažíme se kombinovat organizační přístupy, které jsem načerpal v Dánsku, s výbornou českou metodikou sportovní gymnastiky,“ říká trenér Tomáš Nosek. V podstatě jde o to umožnit dětem v bezpečí a pod kontrolou školených trenérů to, co dříve mohly dělat venku. Zvlášť ve městech už nejsou vidět děti, které lezou po stromech, skáčou přes ploty a každé volné zábradlí využívají k veletočům. „Bezpečí, to je ta hlavní priorita tady,“ dodává trenér.

Je to hlavně o sebezdokonalování a překonávání sama sebe

Hlavní tělocvična jihlavského Sokola se při Fun gymu mění na místo s několika gymnastickými stanovišti. Je tu hrazda, švédská bedna, šplhadla, koza, a spousta žíněnek. Strach z pádu tady děti rychle překonají, a brzy metají salta. „Je to úžasnej sport. Je to hlavně o sebezdokonalování a překonávání sám sebe,“ říká jeden z mladých sportovců. „Mě to tady baví a mám tady spoustu kamarádů,“ přidává se jedna z dívek a dodává, že přemet dopředu už umí, ale chce zvládnout i ten dozadu. „Děti se chtějí hýbat, určitě se chtějí hýbat,“ říká optimisticky Tomáš Nosek.

Fun gym, Jihlava

V každém cvičení je padesát dětí. Zájem je velký

Zatímco ještě před deseti lety chodila do Fun gymu asi desítka dětí, dnes je přeplněno. Tréninky navazují těsně na sebe. Sotva se sokolským nazdar rozloučí nejmladší, už nastupují starší žáci, a po nich pokročilí. „V každém cvičení máme kolem padesáti dětí,“ potvrzuje velký zájem Tomáš Nosek.  Trenéři zatím žádný výběr dětí nedělají. Kvůli kapacitě tělocvičny je to ale zřejmě nemine.

Fun gym je dobrá příprava na parkur

Většina dětí chodí do Fun gymu hlavně proto, že se tam vyřádí, naučí se skákat, padat, a hlavně je s kamarády. Fun gym je ale také dobrou základní přípravou pro sportovní gymnastiku nebo v poslední době stále oblíbenější parkur.  

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.