Dostali čtyři hodiny na vystěhování. Poválečný osud rodu Geymüllerů na zámku v Kamenici

31. květen 2021

Zámek v Kamenici nad Lipou dobře známe díky staré rozeklané lípě v zámeckém parku nebo každoročnímu festivalu hraček.

Zámek v Kamenici bylo ale také sídlo několika generací rodu Geymüllerů. Svůj domov museli po II. světové válce opustit doslova během několika hodin.

„Z toho původního vybavení zámku rodiny Geymüllerů tady zůstala jedna ložnice,“ říká kastelán kamenického zámku Luboš Venkrbec. Rodina obývala osm sálů v prvním patře jižního křídla. V těchto prostorách je dnes expozice nábytku 19. a 20. století.

Za odsunem je dopis s poděkováním

Geymüllerové přišli o kamenický majetek po konci druhé světové války. „Oni to opravdu nečekali. Žili tady několik generací a byli švýcarského občanství,“ říká kastelán s tím, že ale existuje dopis s poděkováním za ubytování a pohostinnost od důstojníků wehrmachtu.

„Já věřím, že rodina Geymüllerů se těmto kontaktům těžko mohla vyhnout,“ dodává. Nicméně pak rada města rozhodla, že jsou nepřátelé státu a byli odsunuti. „12. května roku 1945 dostala rodina čtyři hodiny, aby si sbalila nejnutnější věci,“ uzavírá Luboš Venkrbec.

Soud rodinu očistil už v roce 1948

V září roku 1948 soudy rodinu očistily od nařčení z kolaborace. K majetku se už ale nedostala. Nepodařilo se to ani po roce 1989. Přesto potomci rodu na Kamenici nezanevřeli.

Rudolf Geymüller, který po válce opouštěl domov jako miminko, dokonce na zámku oslavil své šedesáté narozeniny.

Spustit audio

Související