Do hotelu Medlov jezdívali tvořit a bavit se Voskovec s Werichem. Pak nastoupili rekreanti ROH

16. červenec 2020

Historie Hotelu Medlov sahá až do první republiky. Na louce Obecnice u Fryšavy nechal podnikatel Leoš Stehlík postavit na jaře roku 1933 hotel s dívčím táborem.

Ke stavbě si vybral skutečného umělce, jak říká teoretik umění a sochař Pavel Karous: „Architektem se stal Alois Wachsman, který pocházel ze zajímavé umělecké rodiny. Jeho bratrancem byl Jiří Voskovec, takže spolupracoval s Osvobozeným divadlem. To byl také důvod, proč sem Voskovec s Werichem a Ježkem jezdili na výlety a psát hry, i když zlí jazykové tvrdí, že sem jezdili kvůli tomu dívčímu táboru,“ směje se Pavel Karous při prohlídce budovy.

Chata v přírodě

Už Alois Wachsman vystavěl hotel tak, aby působil jako chata v přírodě, římsy, pod střechou trámy, uvnitř pocit pohodlí. Po druhé světové válce se pak vlastník změnil, hotel byl zestátněn a začali se sem jezdit rekreovat zaměstnanci státních podniků a sdružení ROH.

„Byl vznesen požadavek na modernizaci a rozšíření objektu, to bylo v roce 1963,“ uvádí Pavel Karous, ale dostavba hotelu byla dokončena až o deset let později.

Architekt z Vysočiny a místní umělci

Projektu se ujal talentovaný třebíčský architekt Jiří Herzán, zaměstnaný v někdejším Stavoprojektu Jihlava, který se zaměřoval na sportovní a rekreační stavby. Proto v nich vynikal, dokázal materiály sladit s přírodou a na Medlově také navázat na prvorepublikový odkaz: „Byl to složitý úkol, ale jemu se to geniálně podařilo, stavby se doplňují,“ chválí teoretik umění.

V interiéru ladí i umělecké doplňky a všechno užité umění od místních výtvarníků. Pavla Karouse zaujaly zejména předměty z kovu: „Kovaná mříž Alfréda Habermanna staršího byla největší kovanou mříží u nás, a možná i v celé Evropě,“ říká. Budova slouží k rekreaci až do dnešních dnů.