Do halloweenské dýně dejte radši elektrické světlo než svíčku. Vydrží vám pak déle

28. říjen 2016

Poslední říjnová noc patří především v anglicky mluvících zemích Halloweenu. Lidový svátek vznikl v Irsku a děti při něm chodí ve strašidelných kostýmech koledovat. Tato tradice se u nás neujala, co ale stále častěji vidíme, jsou vyřezávané svítící dýně. Nevíte jak na ni? Nechali jsme si poradit u odborníků.

„K vyřezávání je nejlepší velká oranžová dýně, říká se jí také mexická,“ doporučuje Jaroslava Pipková ze statku Dýňový svět v Nové Vsi u Leštiny. Vyřezávat je možné v podstatě do každé dýně, ale ta mexická vyrostla snad kvůli tomuto účelu. Má málo dužiny a kůru má hladkou a nezvrásněnou. Právě proto jsou ostatní druhy dýní vhodné spíš pro profesionály, kteří se věnují takzvanému carvingu – ozdobnému vyřezávání do ovoce a zeleniny.

Dýňová semínka upražíme, z dužiny uvaříme polévku

Abychom mohli dýni vyčistit uvnitř, musíme ukrojit jakousi pokličku. Začátečníci mohou udělat rovný řez, hezčí je ale zubatý. „Můžu dávat nůž šikmo, eventuálně i seříznout špičky, aby nám i tou pokličkou prosvítalo světlo,“ dodává Jaroslava Pipková. Vzniklým otvorem pak vybereme veškerá dýňová semínka. „Dají se konzumovat okamžitě, ale aby chvíli vydržely, tak je sušíme a pražíme,“ doporučuje odbornice na dýně. Dužiny je v mexické dýni málo, takže ji nemusíme vybírat vůbec, ale pro efekt a trvanlivost je to vhodné. Navíc je z ní výborná polévka. K vydlabávání dýní existují přímo k tomu účelu vymyšlené škrabky, ale bohatě stačí obyčejná lžíce s ostřejšími okraji.

Čtěte také

Dýně mají strašit, ale klidně si vyrobte veselou

Teď je na řadě vyřezání hrůzostrašného obličeje. Klidně ale může být i veselý, je to úplně na vkusu a nápadu výrobce. Dobré je, předem si rysy obličeje na dýni předkreslit. Pak už stačí jen ostrý nůž a pevná ruka. Hotovou dýni je vhodné uložit do chladu, ideálně tedy rovnou před dům. Někdo ji natírá preparáty proti plísni, ale není to potřeba. V chladu vydrží týden až devět dní. „Doporučuji také netopit v ní svíčkou. To teplo podporuje proces plesnivění a hniloby. My si kupujeme svíčky na baterie,“ přidává radu Jaroslava Pipková.

Dýně, ilustrační foto
Spustit audio