Divadlo Beze Jména Martiny Olivové dokáže rozesmát i dojmout

12. červen 2014

Martina Olivová vede šestým rokem Divadlo Beze Jména, ve kterém je už pět desítek herců. V Bystřici nad Pernštejnem dokáže na premiéru, třeba filmové pohádky Zlatovláska, přilákat čtyři sta diváků. Její nastudování je originální tím, že herce doprovází komorní orchestr.

„Když na představení vidím, jak rodiče a prarodiče dětí smrkají dojatě do kapesníku, říkám jim: vždyť to nebylo tak strašný a společně se zasmějeme.“ Diváky se chystá oslnit i další pohádkou – tentokrát Kocourem v botách, jehož premiéru lidé uvidí na Bystřickém kulturním létě na přelomu července a srpna.

Martina Olivová, čerstvá držitelka zlata v krajské ceně Skutek roku 2013 v oblasti kultura a umění, také pořádá výchovné koncerty pro mateřské a základní školy. S dětmi nacvičila Šmoulí koncert, Písničky z večerníčků nebo Pat a Mat hrají dětem. Založila dechové noneto složené z jejích bývalých a současných žáků základní umělecké školy. Srdcovou záležitostí Martiny Olivové je hra na fagot.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.