Díky Karlu Černému se Knyk na Havlíčkobrodsku už podruhé chlubí obecní knihovnou roku

1. březen 2017

Dvakrát týdně po celý rok otevírá na pár hodin dveře místnosti kulturního domu v Knyku, kde sídlí knihovna. Karel Černý vždycky četl rád a knihovnu vedl ještě před rokem 1989 ve starých nevyhovujících prostorách. Mezitím se v knihovně vystřídala ještě dvě děvčata, to když kvůli stavění domu, práci a rodině neměl tolik času, ale už před mnoha lety se mezi regály s knížkami znovu vrátil.

Knihovnu vede i při zaměstnání. Největší radost má z loňských úprav, které z ní udělaly příjemné místo.

„Tady bylo asi dva měsíce zavřeno, a teď je to sakumprdum všechno nový,“ ukazuje Karel Černý vymalované stěny, nové regály i pult, stolek a židle. Na stolku čeká pokaždé na děti miska s bonbony nebo sladkostmi. „Občas jim něco koupím, lízátko, bonbóny, dosypu to a ony si vezmou, když odcházejí s knížkou,“ usmívá se knihovník.

Díky svému přístupu dostal Karel Černý od krajské knihovny Vysočiny v Havlíčkově Brodě už druhé ocenění za obecní knihovnu roku. Poprvé to bylo v roce 2002, knycká knihovna se může stejnou cenou pyšnit i podruhé za rok 2016.

Čtou se detektivky a zamilované romány

Čtenářů je kolem osmdesátky – z Knyku, přidružených obcí a někteří si přijedou pro čtení i z Havlíčkova Brodu. Pravidelně sem také přijíždějí pracovnice krajské knihovny, aby rozšířily výběr pro místní čtenáře. „Tady máme takový výměnný fond. Děvčata mi nějaké knížky přivezou, třeba dvě stě knížek, a tady já jim zase nachystám to, co tady bylo, a ony si to odvezou.“ Nejvíce se čtou kriminálky, literatura pro ženy, ta zaláskovaná, jak jí říká Karel Černý a pohádky a komiksy pro děti.

Bez ohledu na to, kolik přijde čtenářů, Karel Černý na ně v obecní knihovně počká rád. Práce je tady pořád dost, nejen s novými přírůstky. „Musím to všecko zapsat, obalit, nalepit přírůstkové číslo a vytřít tady a uklidit a zalít kytky, to není jen tak,“ říká šibalsky. Knihovna je otevřená i o prázdninách a Karel Černý říká, že je v ní pořád. Na svého nástupce zatím nepomýšlí: „Kdyby někdo přišel, tak má smůlu, mně se tady líbí,“ směje se nadšený knihovník.

autor: dak
Spustit audio