Děti z Vysočiny vysypaly vánoční pohádky z rukávu jako nic. Vysílat se budou na Regionu

23. prosinec 2016

Zdá se, že dětem stačí říct, ať něco vymyslí, a pro ně to není žádný problém. Alespoň tak to zafungovalo o letošních Vánocích, kdy Český rozhlas Region navázal spolupráci s několika školami v kraji a požádal je, aby se pokusily napsat pohádku. Zapojily se dvě žďárské školy, jihlavská škola T. G. Masaryka a malotřídka ve Slavkovicích na Novoměstsku.

Někde u nejmenších dětí na příběhu spolupracovala celá třída, jinde každý sám. Například čtvrťáci ze Slavkovic, jejichž učitelka Jana Láchová využila ke psaní pohádek hodiny informatiky. „Máme ji teprve od září, takže jsme zatím jen malovali, ale ještě jsme na počítačích nic nepsali, takže děti nevěděly, jak se píše velké písmeno, jak mezera, jak se dělá odstaveček. To jsme museli nejdřív probrat. A pak už psaly, řekla bych z voleje,“ směje se Jana Láchová.

Čtěte také

„Psali jsme a psali a mazali a mazali, dokud to nebylo,“ volají děti jeden přes druhého.

Témata jsou velice různorodá - jeden psal o hluchém slonovi, další o ukradených dopisech pro Ježíška a kurážné babičce, která Vánoce zachránila, Kristýna psala o napravené strace zlodějce a Adam Straka o zapomnětlivém vánočním skřítkovi.

Na pohádkách některé děti tu a tam něco poopravily, ale většinou zůstal prvotní text a původní nápad. Pedagožka dodává: „Probrali jsme, jak pohádky začínají, že mají mít nějaký děj a že mají také mít nějaké vyvrcholení a šťastný konec, protože pohádky končí vždycky dobře.“

Herci se při čtení pobavili

Pohádky psané dětmi načetli v Českém rozhlase Region herci z Horáckého divadla v Jihlavě Lenka Schreiberová, Petr Soumar a Zdeněk Dryšl. Při natáčení bylo hodně veselo. „Mám pocit, že ta pohádka byla ve stylu nějaké Kriminálky Miami, ale jsou tam i poetické věci a básnička, která měla hrozně hezkou stavbu a je to radost to číst,“ přiznává Lenka. Petr Soumar přidává i svoji chválu: „Fantazie některých dětí je velmi zvláštní a poetická, ale originální. Každá pohádka je v podstatě velmi originální. To oceňuju.“

Pohádky napsané dětmi bude český rozhlas Region vysílat o vánočních svátcích. Všechny si můžete poslechnout zde.

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.