Děti z Okrouhličky vědí, jak v zimě nakrmit lesní zvěř

V malé obci na Havlíčkobrodsku se už několik let pravidelně o víkendu schází myslivecký kroužek. Děti se učí poznávat les a život v něm a dokážou i přiložit ruku k dílu. Teď v zimě se svými vedoucími nosí do krmelců seno a zrní.

Kroužek vedou členové místního mysliveckého sdružení Petr Novák a Klára Babáková. Oba ani nedokážou říct, jak to přišlo, že se dětem začali věnovat. "To byl takový iniciativní nápad přiblížit dětem přírodu," přemýšlí nad odpovědí Klára Babáková a dodává, že prvoplánově ani nemysleli na to, že by si připravovali jakousi líheň nových myslivců. Do kroužku chodí překvapivě děti velmi malé, nejvýš tak desetileté. "My jsme tu měli i starší děti, ale ty už pak neměly zájem. Teď když jsou malí, tak je to baví, nasávají a je potřeba to podchytit," vysvětluje Petr Novák.

Myslivecký kroužek chodí nejčastěji do lesa, kde děti pozorují chování zvířat, poznávají stopy a občas najdou i nějakou zajímavost, na které se pak učí. V polici klubovny například leží asi půl metru vysoké sršní hnízdo: "Bylo přes léto na posedu. Je rekordní a má asi 13 pater," popisuje vedoucí. Stejně pak rozeznávají hnízda ptáků, skořápky vajec nebo pírka.

Asi osmdesát metrů od klubovny stojí na kraji lesa dva krmelce. Jeden velký pro vysokou a menší pak pro zajíce. Oba patří mysliveckému kroužku a děti se o ně také poctivě starají. Petr Novák nese velký balík sena, Klára Babáková kbelík zrní. Na místě se už ale starají děti. Malá holčička kontroluje, jestli je u krmelce sůl: "To mají jako pití místo vody, protože teď v zimě je zamrzlý led a nedostanou se k tomu," vysvětluje a vedoucí přikyvuje, že je to opravdu tak.

Spustit audio