Děti ve Slavkovicích obdaruje o adventu medvídek

21. prosinec 2016

V malotřídce ve Slavkovicích u Nového Města jsou o adventu všechny děti už o půl osmé ráno. Proč chodí dříve? Ještě než začne vyučování, ve třídě se zhasne a začíná tichý adventní rituál, na jehož konci se každý den jedno z dětí raduje z malého dárečku. Nejprve je ve třídách běžný rámus jako v každé jiné škole. Teprve když paní učitelka Jana Láchová najde zápalky, může se zhasnout.

Děti se posadí na koberci v zadní části třídy a rozhoduje se, kdo zapálí svíčky. Ve třídě se učí společně prvňáčci s třeťáky. Právě starší Fanda smí škrtnout zápalkou a zažehnout první svíčku, prvňáčci zapálí další dvě od té první. V ranní tmě jsou děti téměř všechny potichu a poslouchají povídání paní učitelky.

Před štědrým dnem je potřeba se zklidnit

„Začíná to první adventní nedělí, hned v pondělí si řekneme, jaké to bylo doma, kdo má adventní věnec a zapálil na něm svíčku, a ve vyučování mluvíme o tradicích, o tom, jaké to bývalo a jak je to dnes. Od kolegyň z města vím, že některé rodiny ani žádné tradice nedodržují, takže chceme, aby tady děti zažily to, co některé třeba z domova ani neznají,“ říká Jana Láchová o tradici, kterou ve Slavkovicích zavedla už před lety první ředitelka školy.

Děti, Slavkovice

V přítmí a tichu děti napjatě sledují krabici, ve které se pomalu probouzí jejich kamarád medvídek: „Ťuk, ťuk,“ klepe na krabici učitelka. „Jestlipak už je vzhůru?“ Dobré ráno, volají děti. A medvídek si s dětmi, které mají oči rozšířené nadšením, začíná povídat. Posílá po kroužku malou krabičku, ze které si děti postupně losují složené lístečky. Kdo má na něm andělíčka, dostane od z punčošky medvídka dárek. Dnes je to Ondra: „Děkuju ti, medvídku, a hezké Vánoce,“ říká.

Hvězda zářila a vzduch se chvěl, zpívají děti s kytarou

V ranním adventním kroužku děti obvykle ještě zpívají koledu. Dnes je jich ale většina ochraptělá po nedělním zpívání pod stromečkem na návsi, ale z vedlejší třídy, kde jsou spolu druháci a čtvrťáci, už se zpěv ozývá: „Tichounce tam hráli, na zvonky si zvonili bim-bam,“ končí děti těsně před osmou hodinou písničku. Teprve teď se začíná učit, ale nikomu z dětí nevadí, že musel do školy o chvilku dříve.

autor: dak
Spustit audio