Děti nejvíc baví soutěže a letní soustředění, říká cvičitelka aerobiku

18. květen 2016

Jak dostat děti od počítačů a televizí do tělocvičen? Třeba pro ně zorganizovat pohybový kroužek. Radka Večeřová z Krucemburku s dětmi pracuje už dvacet let – každé odpoledne objíždí základní školy i školky na Havlíčkobrodsku a Žďársku, aby vedla taneční kroužek. „Ve školkách je to spíše rytmické cvičení a na základních školách už je to taneční kroužek aerobiku a step aerobiku,“ vysvětluje svou práci s dětmi.

S kroužky začala před dvaceti lety. Na tu dobu vzpomíná s trochou nostalgie: „Děti bývaly šikovnější, cvičení je více bavilo. Dnes někdy vídám tváře bez zájmu, děti jsou línější a nejsou tak vytrvalé, jak bývaly.“ Ve školce v Krucemburku ale všechny zatím nadšeně křičí. Čeká je soutěž, a tak opakují nacvičený taneček. I ředitelka mateřské školy v Krucemburku Marta Mísařová říká, že děti se nadšeně zúčastňují všech pohybových aktivit, které školka nabízí, včetně kroužku Radky Večeřové.

Zapojuje se všech pět dětí

Během školního roku Radka odučí čtyři sta padesát dětí na mnoha školách. Vlastně není téměř žádné odpoledne doma. Pro jejích vlastních pět dětí to je někdy těžké. „Těch aktivit je více, nestačí jen odcvičit kroužek, máme i víkendové aktivity, například akademie pro rodiče, soutěže i letní taneční soustředění, kam se hlásí čím dál více dětí,“ zamýšlí se Radka.

Radka Večeřová, učitelka tanečních kroužků

O prázdninách bere zájemce na týden cvičit na soustředění. „Zatímco dříve s námi jezdilo asi padesát dětí, dnes jsou jich i více než dvě stovky. Je to velká odpovědnost. Na tento počet je nás asi dvacet, děti si rozdělíme do družstev a celý týden se jim věnujeme. Moje dvě dospělé děti s námi jezdí jako praktikanti a ty tři mladší se soustředění účastní a s ostatními dětmi také tancují,“ usmívá se Radka Večeřová.

Ze soutěže se neodjíždí s prázdnou

Závěrečná soutěž pro školy je pro děti velkou motivací. Nejen proto, že před porotou předvedou, co všechno se naučily, ale i proto, že žádné dítě neodjede s prázdnou, ani ty děti, které nedosáhly na stupínek vítězů. Radka pro ně pořizuje diplomy, poháry i nějaké sladkosti a dobroty. „Některé věci prostě člověk nesmí dělat pro peníze. Dělám to pro ty děti,“ usmívá se dojatě, když na závěr soutěže dostává květinu a poděkování.

autor: dak
Spustit audio