Dceru Marty Kubišové si troufnul pokřtít jen jezuita páter Jakubec. Působil tehdy ve Štokách

Zpěvačka Marta Kubišová žila v době, kdy nemohla zpívat, na Vysočině. Koupila si chalupu v Pohledu na Havlíčkobrodsku.

A na Vysočině také na začátku osmdesátých let minulého století nechala pokřtít svou dceru Kateřinu. Ve Štokách na onu událost dodnes vzpomínají.

Kostel svatého Jakuba Staršího ve Štokách na Havlíčkobrodsku už zažil mnohé. Mezi události z poměrně nedávných let, o kterých si pamětníci dodnes povídají, patří i slavné křtiny dcery zpěvačky Marty Kubišové. „Hledala v té době totality kněze, který by jí dítko pokřtil,“ říká místní badatel Vladimír Pavlas. Z Pohledu, kde Marta Kubišová v té době bydlela, to do Štoků je necelých dvacet kilometrů. „Nikdo se v okolí nenašel, až jezuita, farář Jakubec,“ pokračuje ve vzpomínání badatel.

Václav Havel, Marta Kubišová a P. Josef Jakubec
Václav Havel a Marta Kubišová ve Štokách

Štoky křižovala auta s podivnými muži

Křtiny tehdy proběhly pod dozorem státní bezpečnosti. A to nejen kvůli osobě slavné zpěvačky. Kmotrem malé Kateřiny byl pozdější prezident Václav Havel. „Skrz Štoky křižovala různá auta s podivnými muži, kteří sledovali dění,“ říká Vladimír Pavlas. „Ale dítko zde bylo pokřtěno,“ dodává.

Vít Bohumil Tajovský, opat želivského kláštera, vlevo P. Josef Jakubec

Páter Jakubec se vracel z výslechů s modřinami

Zajímavý je i příběh pátera Josefa Jakubce. Ve Štokách sloužil od 1. srpna 1982. Už v té době ho státní bezpečnost hlídala. „Byl sledován i ve Štokách. Vím, že se jednou vrátil, a měl pod okem modřinu,“ vzpomíná Vladimír Pavlas. Až později se dozvěděl, že byl vyslýchán v Havlíčkově Brodě. „Dokonce nějakým člověkem ze Štoků,“ dodává. Josef Jakubec tehdy Vladimíra Pavlase nabádal, aby se na křtinách neobjevoval, protože by mu to mohlo uškodit v jeho snaze studovat teologii. Na tu se ale stejně ani na třetí pokus nedostal. „Šel jsem se zeptat na ministerstvo, proč nejsem přijatý. Ta paní mě vzala na procházku, a říkala, co mám společného s jezuity a páterem Jakubcem. Věděli všechno,“ vzpomíná.

Spustit audio