Datlové kuličky

Raw strava neboli strava syrová neprojde při přípravě teplotou vyšší než 42 stupňů. V poslední době je velice v módě. Někdy jde o složitou přípravu, jindy je to vše velice jednoduché - jako v případě datlových kuliček. Na první pohled vypadají tmavé kuličky obalené v kokosu jako známé nepečené vánoční cukroví.

Uvnitř je ale všechno úplně jinak a chuť – ta vás ohromí. Recept prozradila jejich autorka Dita Kloudová: „Potřebujeme půl šálku sušených datlí namočených přes noc. Vody musí být tak akorát, aby vznikla kaše. Dále potřebujeme jeden a půl šálku strouhaného kokosu, lžičku mleté skořice a dvě lžičky kakaa.“

Více ingrediencí není potřeba. Jediné co ještě bude nutné mít doma, je elektrický mixér, který dokáže najemno nasekat cokoliv – dokonce i mletý kokos!

„Druhý den v mixéru nejdříve rozemeleme najemno namočené datle s kakaem a skořicí a vytvoříme základní hmotu. Potom nameleme strouhaný kokos. Ten pustí olej a je z něj jemná moučka, kterou přidáme k datlím. Vytvarujeme kuličky a obalíme v kokosu tak, jak to známe z vánoc,“ radí snadný postup Dita. Chuť vás velice překvapí, i bez cukru je dezert sladký.

autor: dak