Dalešický pivovar stále žije Postřižinami

4. červen 2014

V roce 1980 natočil režisér Jiří Menzel slavné Postřižiny. Většina filmových scén se odehrála v dalešickém pivovaru na Třebíčsku. Dnes je v Dalešicích nejen funkční pivovar, ale i muzeum pivovaru rakousko-uherského. A co víc. Stále tu stojí slavný komín, na který ve filmu vylezli Pepin s Maryškou.

Postřižiny v dalešickém pivovaru potkáte na každém kroku. Už při průchodu hlavní branou vás to nutí zvednout oči ke komínu. Teď tam hnízdí čápi. Poznáte kulisu starého pivovaru i domu, kde měl filmový správce Francin kancelář nebo byt. Zahrada je také stále na stejném místě.

Na místě, kde filmaři natáčeli pivovarské scény, je muzeum. Průvodci vám vysvětlí, jak všechny ty stroje fungovaly. Mají tam zachovalý parní stroj, kotle, ale třeba i káď, ve které se ve filmu koupala paní Maryška. „Přestože to v té povídce nebylo takhle napsáno, tak skutečně se dcery místního správce chodily sem koupat,“ říká správce dalešického pivovaru Ladislav Urban.

Současný správce má kancelář na stejném místě jako Francin ve filmu, na svém místě je i místnost, kde zasedala správní rada a bydlí právě v tom bytě, kde měli byt Francin s Maryškou. Na svém místě je i okno, ze kterého Francin viděl přicházejícího strýce Pepina.

V areálu dalešického pivovaru je i restaurace, kde můžete ochutnat místní pivo, recepce, kde si jako suvenýr můžete koupit kalhotky paní správcové. Stále oblíbenější je půjčovna elektrokol. V okolí je spousta míst, která stojí za vidění. Nedaleko je Dalešická přehrada, zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou nebo Náměšť nad Oslavou. „Těch padesát, šedesát kilometrů to kolo ujede. V okruhu dvaceti kilometrů máme rozestavěné dobíjecí stanice. Cyklista třeba přijede na zámek v Jaroměřicích, dá si nabít kolo, zatím si prohlédne zámek, a pak jede dál,“ říká Ladislav Urban.

Spustit audio