Dalečínské fresky ze 14. století jsou díky Jiřímu Štouračovi znovu krásně vidět

22. listopad 2016

Presbytář v kostele svatého Jakuba Většího v Dalečíně celý trpěl mnoho let vlhkostí, solí i zimou. Vzácné fresky ze 14. století na jeho stěnách nebyly ještě před pár lety pod vlhkou a prosolenou omítkou téměř viditelné, přestože za sebou měly restaurátorský zásah z doby poměrně nedávné.

Původně gotický presbytář sloužil od barokní přestavby jako sakristie. V roce 1940 se tehdejší farář rozhodl postavit novou, proto se stará sakristie začala opravovat. Přitom byly nástěnné malby náhodně objeveny a poprvé opraveny. Vinou nevhodných podmínek v presbytáři se však na začátku milénia opět nacházely v žalostném stavu.

V historických stavbách se musí především odvést vlhkost

Malíř a restaurátor Jiří Štourač fresky po dobu dvou let uváděl do podoby, která odpovídá době jejich vzniku. Nebyla to ale jednoduchá práce: „V presbytáři se musel změnit vysoušecí režim, což se dělalo paralelně - obkopalo se to kolem venkovních stěn, dala se tam nová drenáž, aby tam znovu začal fungovat odvlhčovací systém,“ vzpomíná.

„Na stěnách se musí provést odkryv, tmelení, retuš, fixáž,“ vyjmenovává restaurátor odborné práce. Vše probíhá za spolupráce s památkáři a za neustálých konzultací. „Tmel, to je místo, kde je v nástěnné malbě nějaký prázdný otvor, výpadek, prohlubeň, díra. A vy tu plochu musíte nějakým způsobem zcelit a nemůžete ji vyplnit ničím jiným než tím, co tam měli oni, to znamená hašené vápno s pískem.“ Po zaschnutí zatmelené stěny přichází práce s barvami a štětcem.

Jedna sezóna nestačí

Restaurátorské práce v kostelích a na zámcích jsou sezónní, dají se dělat jen přibližně od května do října. Práce na Dalečínském presbytáři se za jedno léto nedaly stihnout - v roce 2014 restauroval Jiří Štourač klenbu a plochy pod pásem christologického cyklu, o rok později pak figurální scény takzvaného christologického cyklu s výjevy Zvěstování, Klanění pastýřů, Narození Krista, Příjezd Tří králů, a dalšími.

Jiří Štourač je především malíř a ilustrátor, restaurování maleb se věnuje jen okrajově. Právě chystá výstavu svých obrazů. V ateliéru má také rozpracované ilustrace k románu Mor od Alberta Camuse a připravuje ilustrace ke knize povídek o jeho rodném Švařci, obci ležící nedaleko Víru na Žďársku.

autor: dak
Spustit audio