Čtyřměsíční pohodový kříženec Balů vyroste ve velkého psa. Hledá nového pána

21. září 2023

Český rozhlas Vysočina pomáhá psům v útulcích v našem kraji najít nové pány. V zařízení Městské policie v Pístově u Jihlavy na jednoho takového čeká Balů. Je to hravé štěně, které brzy doroste v pořádně velkého psa.

"Je to takový malý velký obr. Jsou mu čtyři měsíce, ale už váží dvacet pět kilogramů," představuje Balůa Kateřina Škarková, vedoucí útulku v Pístově. Odhaduje, že by to mohl být kříženec německého ovčáka a brazilské fily.

Už teď je jasné, že pes ještě poroste, a v dospělosti může mít přes padesát kilogramů. I jeho první majitele velikost zaskočila. Psa totiž kupovali přes internetový inzerát jako jinou rasu. "Majitel štěněte sbalil peníze a odjel," popisuje nákup psa vedoucí útulku.

Balů je ještě štěně, bude z něj ale velký pes

To, že je Balů tak mladý, je určitě pro případného nového pána výhoda. Je nezkažený a může si ho vychovat od začátku. První základní pokyny se Balů učí už teď v útulku, a jde mu to dobře. "Je tady čtrnáct dní, a pomaličku se z hravého štěňátka pomaličku stává lehce vychovaný pes," potvrzuje Kateřina Škarková a ukazuje, jak Balů zvládá základní povel "sedni".

První majitelé měli Balůa v bytě v panelovém domě, a už tam se potvrdilo, že tak velký pes potřebuje víc prostoru. "Na nějaký statek nebo do domu s velkou zahradou. A bude potřeba s ním pracovat, protože už teď se ta jeho síla projevuje," dodává vedoucí útulku.