Cnoff je knoflík, který nepotřebuje jehlu a nit, říká Jiří Rokoský

Když si jednou koupil sako s bílými knoflíky, dostal u toho mladý právník z Humpolce Jiří Rokoský nápad: „Já jsem si je prohlížel a říkal jsem si, že by mohly mít jinou barvu. Nebo že by se mohly nějak jednoduše vyměňovat.“ Seděl právě s dalšími třemi kamarády a všechny to zaujalo. Začali nad nasazovacími knoflíky přemýšlet a společný nový módní doplněk byl na světě.

„Napadlo nás vymyslet takový hrot, říkáme tomu pin, který má závit, a na něj se hlavička knoflíku našroubuje, odšroubuje, našroubuje, odšroubuje,“ vzpomíná Jiří Rokoský.

On i jeho kamarádi už měli svou práci - Ondřej Tyleček z Ostravy je také právník, a bratři z Humpolce Libor a Tomáš Voplakalovi pracují jeden jako dopravní inženýr a druhý jako ekonom. Všichni se ale rozhodli, že se kromě svých běžných pracovních povinností pustí do vyměnitelných knoflíků.

Chtěli jsme unikátní název, nové slovo

Jak nové knoflíky pojmenovat, nad tím se museli zamyslet všichni. „Mělo to být univerzální slovo, slovo, které ještě neexistuje,“ vysvětluje Jirka. Ve slově cnoff jsou sice částečně slyšet knoflíky, ale zároveň skrývá i slovní hříčku. „Slovo CNOFF má v sobě ukryté i ON, ale je to pozpátku, to je vidět v logu, a pak je tam OFF. Takže vlastně on – off, to znamená, že se dají odepínat, zapínat.“

Jiří Rokoský, právník

Rozjet výrobu pomohl startovací internetový program a pak už stačilo jen najít výrobce. V našem kraji má výroba knoflíků dlouhou tradici v Žirovnici. Poradili si tam ale i s úplně novým výrobním postupem. Kovové části – nerezový pin a závit do hlavičky cnoffu – se vyrábějí v zahraničí, ale s různými barevnými verzemi cnoffů z obrázky nebo nápisy se dávají dohromady tady. Výroba cnoffu není jednoduchá, říká Jirka: „Každý ten cnoff projde rukama několika lidí. Od těch, co namíchají barvu, nastříkají, nalakují, odlejzrují až po ty, co pak zakápnou upínací mechanizmus.“

Cnoffy se dají použít místo knoflíků všude tam, kde je knoflíková dírka. Odstřihne se starý knoflík a využije dírka v látce, která po něm zbyla. Cnoff se dá na kalhotách posunout při změně váhy, dá se ale nosit i jako ozdoba v klopě saka nebo na čepici. „Viděl jsem i slečnu, která si to dala do ucha, ale do ucha to opravdu není,“ směje se Jiří Rokoský.

autor: dak
Spustit audio