Chtěla tu nejlepší školku pro svého syna, až si založila vlastní. Děti v ní mluví dvěma jazyky

Anglická mateřská škola v Třebíči začínala v roce 2015 s dvanácti dětmi, teď do ní chodí čtyřicet. Jedním z důvodů, proč si rodiče školku tolik oblíbili, je angličtina.

Děti ani nevnímají, že se učí druhý jazyk a připadá jim to úplně přirozené. „Máme anglickou paní lektorku, která je s dětmi při všech činnostech. Když se budete dětí ptát: učíte se ve školce anglicky? tak oni tu otázku nepochopí. Tam se přece tak mluví! Je to přirozená součást chodu té školy,“ usmívá se mladá ředitelka školky.

Anna Polehlová Jourová vystudovala předškolní pedagogiku a angličtinu a absolvovala spousty kurzů u nás i v zahraničí. Při cestách si vysnila, jak by to mělo ve školce vypadat. Když pak takovou školku hledala pro svého prvorozeného syna, v Třebíči ji nenašla. „Syn byl mým největším hnacím motorem, abych si splnila sny,“ přemýšlí nad začátky své školky.

Dětský sen

„Když mi byly čtyři, tak jsem paní ředitelce ve školce prohlásila, a to mi s láskou připomíná moje maminka, že jednou budu taky paní ředitelka, že si otevřu svoji školku, a že se jako paní ředitelky potkáme,“ směje se Anna, která na plánované setkání zatím neměla čas.

Neustále se vzdělává a různé certifikáty, osvědčení a diplomy pokrývají dvě stěny ředitelské kanceláře. „Když zrovna nejsem tady, tak ještě pracuju jako externí odborník na střední pedagogické škole a ještě jezdím po konferencích buďto jako účastník nebo jako přednášející, jak kdy.“

Centra aktivit ve dvou jazycích

Děti mají všechny nápisy ve dvou jazycích a paní učitelky s nimi pracují v tematicky rozdělených centrech - knížky a písmena, domácnost, výtvarné centrum nebo dramatika.

„Nejoblíbenější jsou kostýmy, to nestačíme šít nové a opravovat, jak to děti baví,“ ukazuje Anna stojan plný masek a kostýmů.

Půjdou do většího

V příštím školním roce už se do školky vejde o jednu třídu více, bude sem chodit 56 dětí. Mezi ně bude patřit i druhý syn Anny Polehlové Jourové, který má teprve několik měsíců.

„Tady v tom areálu jsme doma, tak jsem ráda, že se mi podařilo najít prostory jen asi tři sta metrů od současné školky. Budou ale více než jednou tak velké,“ těší se do nového mladá ředitelka školky.

Spustit audio