Chlapi z Podjavořičanu jezdí na velikonoční obchůzku i na Slovensko. Vstávají už v neděli před půlnocí

Folklorní soubory pomáhají udržovat lidové tradice a zvyky. Těm horáckým, především z Telče a okolí, se už od roku 1989 věnuje soubor Podjavořičan. 

„Chlapci dělají obchůzku po děvčatech, které pomladí pomlázkou,“ říká vedoucí souboru Podjavořičan Jana Paulusová s tím, že jednou za čtyři roky, v přestupném roce, se role otočí a dívky chodí za chlapci s vařečkami. 

Nedílnou součástí obchůzky je samozřejmě živá muzika a zpěv. Dívky a ženy chystají kraslice, ale i další občerstvení. „Mazanec, beránek, pečeme velikonoční hlavičku, perníčky,“ přidávají se další členky souboru. „Určitě neodmítnou ani řízek,“ smějí se. 

Dům od domu to nejde

Kdyby měli muži obcházet dívky v Telči dům od domu, asi by to do oběda nestihli. Ženy se proto solidárně scházejí po skupinkách. A vše se samozřejmě odehrává v tradičních lidových krojích. „Nosíme kroje horácké. Často se objevuje bílá výšivka na bílém podkladu,“ říká Renata Šimánková. 

Všechny pak popisují, jak je třeba kroj, který má tři spodničky, předem vyprat, naškrobit a vyžehlit. „Ta první musí stát,“ směje se členka souboru. 

Kroje pro muže

Muži mají sice jednodušší oblékání, musí si ale připravit pomlázku. Mají sice jednu velkou putovní, ale ta, kterou dívky potom pomlazují, je malá. „My si strkáme pletenec do holínky. Máme takový kratší, příruční,“ říká Jan Máca a se smíchem dodává, že s takovou pomlázkou se také lépe utíká, když je chtějí po poledni ženy polévat. 

Tradicí se už také stalo, že muži jezdí pomladit i bývalé členky souboru, které se odstěhovaly. Třeba až do Trenčína. „Musí se vyjet už před půlnocí, aby tam člověk už ve tři byl a stačil se vrátit do Telče,“ popisuje.

Spustit audio