Češi vyžadují hlavně kapry bez šupin. Nechce se jim ryby čistit
Rybáři na Telčsku nechovají žádné brojlery. V asi sedmdesáti rybnících plavou zdraví kapříci, kteří kromě přirozené potravy občas dostanou jen nějaké to obilí. Právě teď začíná rybářům nová sezóna.
„Tady se skladují pouze tržní ryby a teď jsou tady zbytky z Vánoc. Asi tuna ryb,“ ředitel Rybářství Lipnice Peter Vavro ukazuje na sádky v telčském středisku firmy. Teď na jaře rybářům začíná nová sezóna. Do chovných rybníků musí nasadit kapry, kteří by pak měli do podzimu dorůst do té správné vánoční velikosti. „Teď budeme lovit rybníky, kde jsou ryby uskladněné a nasazují se do hlavních rybníků,“ popisuje Peter Vavro. V této chvíli mají kapříci sotva půl kilogramu.
Rybáři v žádném případě nevyrábějí rybí brojlery. Nikdo se nemusí bát, že by kapři žili v přeplněných rybnících a jen kynuli a kynuli. „Od toho je baštýř, který má na starosti určitý počet rybníků. Kontroluje kvalitu vody, obhlédne terén,“ vysvětluje Petr Vavro. Zkušený baštýř už na první pohled na vodu pozná, jak se rybám daří. „Ta obsádka se dá vyhodnotit například podílem planktonu, průhledností vody, podle toho kolik se krmí. Tady se zakládá na přirozené potravě rybníka,“ dodává.
Sám Petr Vavro si už dlouho s prutem k rybníku nesedl. „Na to nemám ani pomyšlení. Za posledních třicet let, co jsem u firmy, jsem nerybařil,“ přiznává, ale rybám na talíři se v žádném případě nebrání: „Minimálně jednou za čtrnáct dní si dám tradičního kapra a díky tomu nemám cholesterol. Nejradši mám klasický řízek v trojobalu a pak mám hrozně rád to, co umí baštýři na provozech. Kapra na zelenině nebo kapra na křenu.“
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.