Blanka Fišerová: Inscenovat na jevišti současnou hru chce odvahu

21. září 2015

Třebíčská rodačka Blanka Fišerová píše už dlouho. V dětství psala povídky, články, nyní píše básně i divadelní hry. „To, co jsem napsala dávno, už se mi dnes nelíbí, a vlastně to zapomínám, takže u nějakých svých raných divadelních her už bych si ani nevzpomněla, jak se jmenovaly,“ snaží se Blanka dopočítat, kolik vlastně her napsala. V roce 2007 byla její hra Zatím si ještě nejsem jistá názvem nominována poprvé na Cenu Alfreda Radoka.

Podruhé toto ocenění přišlo v roce 2012 za hru Už umři, mami. Několik příběhů o vztahu matek a dcer se dočkalo zpracování v podobě scénického čtení pod režijním vedením herečky Jany Janěkové. Herečky text hrají, ale k ruce mají scénář, kam mohou nahlížet a scéna nepotřebuje žádné velké kulisy ani rekvizity. Na tomto zpracování se podílelo několik studentek JAMU a kromě Jany Janěkové i významná pražská herečka Kristýna Frejová.

„Diváci mohli vidět hru v několika městech, a to mě velice potěšilo, že v Praze se přišla podívat Vlasta Chramostová, kterou zajímalo téma matky disidentky v jedné části hry,“ říká autorka hry.

V Uherském Hradišti měli odvahu

Reálně se na velkém jevišti hrála zatím jedna hra Blanky Fišerové. Pohřbívání aneb zítra se bude pohřbívat všude je hra o konci jednoho oblastního divadla, který zapříčinili politici. „Myslím, že to je velice aktuální téma a jsem ráda, že ve Slováckém divadle se režisér Igor Stránský nebál a šel do toho. Při psaní se zabývám tématy, která nejsou jednoduchá a nutí diváka k zamyšlení. I když Pohřbívání je vlastně tragikomedie, takže nechybí ani humor,“ zamýšlí se Blanka.

Nabídnete divadlu hru a oni vám ani neodpoví

Hru nabízela prakticky všem oblastním divadlům. Zamítavých reakcí bylo přibližně dvacet. Někde se téma nehodilo do dramaturgie, jinde dokonce odpověděli zlostně, že se hra otírá o politiky místních radnic, které se o divadla starají. „Zajímavé ale je, že z mnoha míst nepřišla vůbec žádná odpověď. Když jsem pracovala jako dramaturgyně v opavském divadle a podobné nabídky k nám chodily, odepisovala jsem všem,“ kroutí hlavou autorka Blanka Fišerová. Její příští hra by měla být z prostředí reality show, zda se ale objeví na divadelních prknech, na to si budeme muset počkat.

Herečka Jana Janěková
Blanka Fišerová, spisovatelka, autorka divadelních textů
autor: dak
Spustit audio