Beranovi žijí ve světnovském mlýně už 420let!

Mlýn stál ve Světnově určitě ještě mnohem dřív. Zápisy říkají, že ho ve druhé polovině patnáctého století získali Beranovi. Konkrétně tedy Tomáš Beran, který za půlku mlýna dal čtyři sta padesát zlatých. A i když už mlýn nemele, jsou tam Beranovi dodnes.

Počátky obce Světnov sahají až do třináctého století. Tehdy cisterciáčtí řeholníci rozdělili pozemky takzvaným lokátorům, kteří zakládali vesnice. Světnov zakládal rychtář Světina. První písemná zmínka o obci je pak až z poloviny čtrnáctého století. A můžeme se logicky domnívat, že už tehdy tam stál mlýn.

Dnes je mlýn nově zrekonstruovaný a v čele má v omítce krásně vyvedenou fresku od žďárského výtvarníka Josefa Kosinky s obrazem bývalého mlýna ještě s mlýnským kolem. To už bychom dnes hledali marně. „Já si pamatuji ještě jako kluk, že zezadu nekoukalo celé kolo, ale ta hřídel tam byla vidět,“ říká starosta Světnova Pavel Štefan. Dodnes je v tom místě znatelná podezdívka, na které byla hřídel usazená.

Také proud v náhonu je dodnes silný. Eva Beranová ale vzpomíná, že to ještě nic není proti tomu, jak to bývalo: „Když se dělala velká meliorace, tak se hlavní voda stáhla do potoka a tím pádem té vody neteče tolik.“ Sama se do mlýna přivdala. „Já si pamatuji, jak to vyhořelo v tom padesátým pátým. Mlýnice byla jen prkna, dole byly stolice, na kterých se mlelo. Ty byly železné, takže neshořely,“ vzpomíná. Mlýn prý Beranovým zapálili při zakládání zemědělských družstev.

Od požáru už mlýn nikdy mouku nemlel. To ale neznamená, že se v něm zastavil život. „V Beranovic mlýně teď bydlí dvě pokolení. Já s manželem, náš syn Otakar s manželkou Věrou a mají tři děti: Otakara, Matyáše a Kateřinu,“ vyjmenovává. Jména dětí si prý rodiče našli ve starých rodokmenech. Zvlášť jméno Otakar se teď objevuje v každé generaci.

„Otakar čtvrtý, který nyní vlastní mlýn, je v obecním zastupitelstvu, takže stále je v dění celé obce. Pořád je o Beranových slyšet,“ dodává starosta Pavel Štefan.

Spustit audio