Bateláček je na Česko zpívá koledy dobře připravený. Napekli i cukroví

9. prosinec 2015

Už dnes v šest hodin večer se ve stovkách českých měst rozezní české vánoční koledy. Jen na Vysočině se do pátého ročníku akce Česko zpívá koledy přihlásilo třicet měst a obcí. Ve stejný čas budou všichni zpívat vybraných pět, někde i šest koled a na to je potřeba se pořádně připravit. Na lehkou váhu nebrali zkoušky ani v Batelově na Jihlavsku.

V Batelově se zpívání koled ujalo místní Rodinné centrum Bateláček. „Když jsme centrum založili, tak jsme chtěli udělat nějakou akci a ty koledy, to bylo první, co nás napadlo. Děláme to už třetím rokem,“ říká Veronika Novotná. Obvyklé cvičení v tělocvičně tak teď v předvánoční době nahradilo zkoušení koled. „Myslím si, že je to zajímavý projekt a že to bude dobrá tradice,“ říká pan Martin.

Koledy doma zpíváme. Děti je znají ze školky

Děti v Bateláčku jsou ještě malé, takže je problém udržet jejich pozornost. „Spíš zpíváme my a oni se buď připojí, nebo ne. Běhají kolem a starají se o tu radostnou vánoční atmosféru,“ říká Veronika Novotná. Že by ale děti koledy neuměly, to nikdo říct nemůže. „Ze školky má syn základy, tak si doma zazpíváme,“ říká pan Martin a přidávají se i další rodiče. „Umím Štědrej večer nastal,“ říká malá Barča a hned začíná zpívat. Jonášek hned spustil Ježíšku, panáčku a Justýnka začala se Skákal pes. To sice koleda není, ale to tady nikomu nevadí.

U batelovského vánočního stromu si pochutnáte na cukroví

Ženy z Bateláčku dokonce k tradici zpívání koled přidaly i pečení cukroví. Do budoucna dokonce plánují i živý betlém. To se ale budou muset spojit s dalším klubem, ve kterém jsou i starší děti. Bateláček by totiž mohl dodat jen samé Ježíšky.

Čtěte také

Spustit audio