Bak z polenského útulku potřebuje důsledného a trpělivého pána, ke kterému bude mít respekt

27. květen 2021

V psím útulku v Polné na Jihlavsku žije osmiletý pes Bak. Má složitou povahu, za kterou zřejmě stojí nedůsledná výchova v jeho mladých letech.

Najít pro ovčáka Baka z útulku v Polné nového pána bude určitě těžké, ale jistě ne nemožné.

„Je to německý ovčák. Pořídila si ho rodina, chodili na cvičák, postupem času na něj neměli čas,“ představuje Baka provozovatelka polenského útulku Lenka Dvořáková.

Pes žil ve volném výběhu na zahradě, a zpočátku s ním majitelé i chodili na procházky. To ale ustalo, a ovčák přišel o tolik potřebné vedení. „Dokonce se stalo, že ho někdo měl přetáhnout lopatou,“ popisuje nepříjemný zážitek, který jistě také ovlivnil Bakův vztah k lidem. Pes se začal bránit útokem a několikrát člověka pokousal.

Bak dobře pohlídá oplocený objekt, umí chytat myši

Přesto je stále možné k Bakovi najít cestu. „Potřebuje svůj prostor, potřebuje respekt,“ říká Lenka Dvořáková s tím, že zdravotní stav psa je vzhledem k věku dobrý. Bak je aktivní a výborně hlídá.

„Dokonce dobře chytá myši, takže na nějaký velký statek bezvadný,“ dodává ošetřovatelka.

Bak by byl určitě vhodný i na hlídání nějakého objektu. Je ale třeba věnovat alespoň dva měsíce seznamování s pánem i prostorem. Pokud se toto zanedbá, může se vše pokazit.

„Bak není z těch vděčných pejsků z útulku. Chce mít svůj prostor. Pokud ho má, tak tu práci udělá,“ říká Dvořáková a dodává, že Bak má rád piškoty: „Tohle uplácení u něj ještě funguje,“ dodává s úsměvem.