Automobilovou stříkačku přestavěli hasiči z Kamenice z řezníkovy limuzíny Walter Lord

29. červen 2020

Sbor dobrovolných hasičů v Kamenici nad Lipou má ve svých garážích doslova historický poklad.

Prvorepubliková automobilová stříkačka ve městě sloužila už za druhé světové války a funguje dodnes. Může vyjet i do běžného provozu.

„Členové sboru to koupili od řezníka z Prahy. Byla to limuzína z roku 1930,“ říká dobrovolný hasič Jiří Chalupa. Ve sboru tehdy byl i šikovný strojník Čestmír Procházka, který osobní vůz v roce 1941 přestavěl na automobilovou stříkačku.

Konec války

Na konci války o krásný stroj hasiči málem přišli. Stříkačka se zalíbila Němcům. „Devátého května 1945 uloupili Němci stříkačku, naložili na ni proviant. Motor nezabral. Vtrhli k Vágnerům, a donutili paní Vágnerovou, aby zapřáhla do stříkačky krávy. Zapřáhla je úmyslně obráceně,“ čte dobový zápis Jiří Chalupa.  

Němcům se přece jen podařilo stříkačku odvézt, naštěstí ne daleko. „14. května ji přivezl Čestmír Procházka nákladním autem z Podolí u Písku,“ dodává Jiří Chalupa.

Veterán má všechna povolení pro jízdu v běžném provozu

Od konce války už sloužila stříkačka jen kamenickým hasičům. „V 95. roce jsme tomu udělali generálku. Jezdí dodneška,“ říká Jiří Chalupa.

Automobilová stříkačka je zapsaná jako veterán, a má všechna povolení pro jízdu v běžném provozu. Kameničtí hasiči s ní jezdí na různé přehlídky, soutěže a hasičská setkání.

Místo majáku má stará stříkačka modrý reflektor s červeným plamínkem

„Tady se dá čerpadlo od motoru poháněné, dá se savice do potoka, rybníka, kádě, a stříká to. Všechno funguje,“ ukazuje na vozidle dobrovolný hasič Pavel Jirsa, který je také určený jako řidič historické stříkačky.

Před čelním sklem je uprostřed kapoty připevněný speciální modrý reflektor s namalovaným plamenem. „Když jeli k ohni, tak to rozsvítili. Dnes jsou majáky a sirény, to dřív nebývalo,“ vysvětluje Pavel Jirsa.

Související