Dobrovolní hasiči z Kamenice nad Lipou mají v garáži Tatru 623. Zasahovala na dálnici

V osmdesátých letech minulého století používali humpolečtí hasiči pro zásahy na dálnici D1 upravenou Tatru 613.

V tomto autě, v černé barvě, přitom v té době jezdili především vládní činitelé a šéfové podniků. Hasičská Tatra byla červenobílá, a byly jen dvě v celé republice.

„Tato Tatra byla vyrobená v roce 1976, v roce 1987 proběhla přestavba na Tatru 623,“ říká dobrovolný hasič z Kamenice nad Lipou Pavel Jirsa. Auto přestavěli hasiči z Humpolce na Tatru 623, a využívali ho k zásahům na dálnici. „K různým zásahům. Většinou od šedesátého čtvrtého kilometru po sto čtvrtý. Když bylo potřeba i dál,“ dodává dobrovolný hasič Jiří Chalupa, který sepsal historii, a technická data vozu.

Tatra je vybavená nůžkami, rozpínákem i nádrží na vodu

Od roku 2006 je Tatra veteránem v majetku SDH Kamenice nad Lipou. Vozidlo je funkční a stále plně vybavené. „Je to vyprošťovací zařízení, nůžky, rozpínák,“ ukazuje Pavel Jirsa na nářadí pod přední kapotou. Je tam například i řetěz. „To se používalo, když se potřebovalo u bouračky utrhnout volant,“ vysvětluje Pavel Jirsa.

V prostoru motoru je uložené vysokotlaké čerpadlo, a protože je Tatra 623 jen dvoumístná, je plně využitá i zadní vnitřní část auta. „Vozidlo je vybavené nádrží na vodu, obsah 125 litrů,“ ukazuje Jiří Chalupa. 

Tatra kamenických dobrovolných hasičů je sice veterán, a k zásahům nejezdí, to ale neznamená, že jen stojí v garáži. „Každé pondělí se to při zkoušce hasičské techniky projíždí,“ říká Jiří Chalupa.

Související