Atos je zatím největší pes, který žil v jihlavském útulku

14. prosinec 2016

Český rozhlas Region pomáhá psům v útulcích na Vysočině najít nového pána. Teď, v předvánoční době, jsme zajeli do zařízení v Jihlavě, které řídí městská policie. Už od září tam žije krásný velký pes Atos. Měl velké zdravotní problémy, ale teď je už úplně v pořádku.

„Je to opravdu obr,“ představuje Atose vedoucí jihlavského útulku Aleš Toman. Jde o plemeno brazilská fila, které je trochu podobné německé doze, a v kohoutku má kolem sedmdesáti centimetrů. „Má hodně volné kůže na hlavě, takže vypadá dobrácky,“ popisuje asi čtyřletého Atose Aleš Toman.

Atos potřeboval náročnou a drahou operaci. Teď už je zdravý

Atos volně pobíhal po lese na Jihlavsku. „Trošku kulhal na levou zadní nohu. Zjistili jsme, že je to vážný zdravotní problém, stržené vazy. Znamenalo to náročnou a poměrně drahou operaci,“ vysvětluje vedoucí útulku s tím, že právě finanční náročnost operace mohla být důvodem, proč majitel psa opustil. U podobných zaběhnutých čistokrevných plemen totiž obvykle majitel svého psa brzy hledá. Dnes je už Atos plně uzdravený a rehabilitovaný a zranění na jeho pohybu není vůbec znát.

Ideálním útočištěm by pro Atose byl dům se zahradou

Brazilská fila je velký pes a je logické, že do panelákového bytu se nehodí. Potřebuje prostor a pohyb a nový pán musí počítat i s větší spotřebou. Aleš Toman ale věří, že se vhodný chovatel určitě najde. Atos je poslušný a v útulku se s ním už všichni spřátelili.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.