Agatha Christie příběhy raději vyprávěla, k psaní ji přivedla nemoc, vypráví nadšená čtenářka i divačka detektivních příběhů

V období vánoc a v zimě se pravidelně v televizi objevují zfilmované detektivní příběhy na motivy románů a povídek Agathy Christie. Diváci mají nejraději svérázného belgického detektiva žijícího v Anglii - Hercula Poirota nebo pozorovacím talentem obdařenou slečnu Jane Marplovou. Královna detektivek, jak se autorce přezdívá, napsala 75 detektivních románů a 166 povídek. Spousta dalších knih vyšla o ní samotné.

V knihovně v Křižanově pořádají pravidelné čtenářské besedy a Agatha Christie a její život byla námětem té letošní první. O poznatky ze života své oblíbené autorky se s návštěvníky podělila nadšená čtenářka Ludmila Kabrdová Shulli.

Knihy Agathy Christie

Na besedu se připravovala, i když spisovatelka Agatha Christie ji zaujala už před lety na studiích: "Když jsem studovala film, scénáristiku a dramaturgii, tak jsme na škole srovnávali filmové adaptace, a tehdy mě Agatha chytla tím svým způsobem života. Sleduji to dál, co o ní vychází, čtu životopisy, ale taky nevím všechno," směje se před besedou.

O poznatky ze života své oblíbené autorky se s návštěvníky podělila nadšená čtenářka Ludmila Kabrdová Shulli

Paní Ludmilu baví pozorovat lidi, a přitom nebýt moc viděna: "Stejně jako to dělala Agatha, nebýt slyšet ani vidět, zapadnout nějak do místa, ale nebýt přitom středem pozornosti." K jejím nejoblíbenějším románům i filmovým adaptacím patří Vražda v Orient Expressu. A proč jsou detektivní příběhy právě od Agathy Christie u nás tak oblíbené? "Psala jednoduchým jazykem, proto je nám to tak blízké, proto se to tak dobře i překládá," domnívá se čtenářka.

Ludmila Kabrdová Shulli patří i k divákům zfilmovaných detektivek. Smrt na Nilu například viděla ve třech provedeních. "Teď mám ještě rozečtenou i knížku, kterou jsem četla už hrozně dávno, tak jsem byla zvědavá, jak se s ní popasovali ve filmu. Scenérie se mi nejvíce líbily u nového zpracování, u nejstaršího tam bylo to komično, ale nejlepší je samozřejmě verze s Davidem Suchetem v hlavní roli."

Spustit audio