ZUŠ OPEN s Magdalenou Koženou v Bystřici nad Pernštejnem

29. květen 2017

Celostátního happeningu základních uměleckých škol se účastní žáci, učitelé, rodiče a všichni příznivci a milovníci umění. Co si budeme povídat. Připravit akci s více jak třemi stovkami účinkujících a zajistit vše potřebné není žádná sranda. Za vším stojí dřina, stres a spousta stráveného času. Výsledek ovšem stojí za to.

Základní umělecké školy představí svůj pestrý program v jednom dni. I když před samotným vystoupením proběhne zkouška, dostavit se může tak či tak tréma. Tu je potřeba odbourat. Každý na to však má svůj vlastní lék. „Být zkrátka jen tak sám se sebou, občerstvit se, uklidnit se. Mít zkrátka čas se zkoncetrovat,“ říká Lenka Macháčková, zástupkně ředitele ZUŠ v Bystřici nad Pernštejnem.

Kromě toho, že je zástupkyní ředitelky, je i vedoucí smyčcového orchestru Něhoslava Kyjovského. Hudbou doslova žije a o trémě před vystoupením ví své. Ale vždycky se s tím nějakým způsobem popere.

V úterý 30. května 2017 se diváci mohou v Bystřici nad Pernštejnem těšit na slavnostní přehlídku žáků ze sedmi uměleckých škol. Uvidí vystoupení mladších i starších dětí z Třebíče, Velkého Meziříčí, Tišnova či Ivančic, Boskovic, Kyjova i místních. Ti budou nejen hrát, zpívat, tančit ale i předvádět vlastní oděvní modely. Žáci si oděvy navrhují úplně sami a maminky je pak šijí. „Člověk se až diví, jaké skvělé kousky vznikají,“ zmiňuje paní Macháčková.

Lidé tak budou mít možnost navštívit přehlídku a potěšit se z nápadů a kvality práce dětí a mládeže v rámci základního uměleckého vzdělání.

Tohoto mimořádného setkání se zúčastní i světoznámá osobnost české umělecké scény. Dopoledne přijede do Bystřice mezzosopranistka Magdalena Kožená, patronka festivalu ZUŠ OPEN a také zakladatelka stejnojmenného nadačního fondu, která celý happening slavnostně zahájí.

Spustit audio