Ženšen na Vysočině vyroste, musíte ho ale hladit

Pěstovat ženšen pětilistý nebo sladkou trávu stévii vyžaduje jistě specifické znalosti. A hlavně ve sklenících musíte topit. Ale ne ledajakým dřevem. „My máme kotel na štěpku, topíme rakytníkem, který má stejnou výhřevnost jako koks,“ vysvětluje pan Emila Havelka z Bohdalova, pěstitel tradičních čínských rostlin.

Kotel začne topit ve chvíli, kdy teplota klesne pod 12 stupňů. „Máme násypku štěpek asi na dva týdny. Bez topení bychom ty rostliny nemohli pěstovat,“ říká dále.

Pan Havelka o sobě říká, že denně si kousek ženšenu utrhne a velmi intenzívně vnímá jeho dobré vlastnosti. „Máte třeba pořád dobrou náladu. To díky ženšenu,“ usmívá se. Ženšen dále prospívá srdci, nervům i zažívacímu traktu.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio