Žemlovka

Přemýšlíte, co si takhle dát při pondělku? Chtělo by to nějakou českou klasiku a klidně může být i sladká. Já jsem například snad od školních let neochutnala žemlovku a teď už díky panu Jaroslavu Havlovi ze Štoků budu vědět, jak na to, aby byla stokrát lepší než ve školní jídelně.

Radí, abychom si nastrouhali 4 jablka, nakrájeli 7 rohlíku a vyšlehali 2 vajíčka s mlékem. Pak už je postup snadný.

7 rohlíků
4 strouhaná jablka
2 vejce
30g tuku na vymaštění misky
2dcl mléka
cukr krystal podle chuti
1 vanilkový cukr
rozinky
mletá skořice

„Nakrájíme si rohlíky na kolečka, ale raději zešikma, aby byly delší. Vyšleháme dvě vejce s mlékem, která osladíme a dáme do nich špetku skořice. Rohlíky ve vejcích namáčíme, vymažeme si misku na zapékání máslem a pak už do ní vrstvíme - namočené rohlíky, pocukrujeme, jablka, pocukrujeme, posypeme vanilkovým cukrem a trochou skořice,“ popisuje Jaroslav Havel.

Všimli jste si, že každou vrstvu je potřeba pocukrovat, aby byla žemlovka sladká, že ano? Vrstvy mohou být dvě až tři na sobě, nakonec je polijeme rozpuštěným máslem a dáme na půl hodiny zapéct na 180 stupňů. Ale to ještě není všechno.

„Potom to vyndáme z trouby, zalijeme to zbytkem vajíček s mlékem a znovu to dáme zapéct na 180 stupňů a znovu na půl hodiny. Trvá to dohromady asi tak tu hodinku, než se žemlovka zapeče. A to je asi tak všechno,“ usmívá se kuchař ze Štoků.

Kdo si počká, ten se dočká. A já myslím, že k podzimu patří vůně vanilky, skořice a pečených jablek přímo dokonale.

autor: dak