Žďárští vodní skauti se těší na nové klubovny

Přístav vodních skautů Racek ve Žďáře nad Sázavou letos oslaví padesáté výročí. Nejhezčím dárkem je pro ně zrekonstruovaná budova bývalé vodárny u řeky Sázavy.

Po dobu rekonstrukce od srpna 2018 měli skauti složené věci v náhradních prostorách. Teď je stěhují zpátky a připravují slavnostní otevření.

Vodárna

„Ta vodárna je tady od roku 1952, původně sloužila jako úpravna vody pro Žďas. Později se začala voda upravovat jinde a my jako skauti jsme to získali do pronájmu v roce 2000,“ říká kapitán přístavu vodních skautů Racek Petr Bednář. Některé prostory budou moci po domluvě využívat i jiné subjekty. V přízemí je totiž větší multifunkční sál s dobrou akustikou, proto může sloužit pro cvičení, konference nebo i zkoušky pěveckého sboru.

Bezbariérová budova

Celá budova je bezbariérová, spodní patro je přizpůsobeno a k přesunu do prvního patra poslouží nová plošina. Dříve musel skautům ke schůzkám stačit prostor dvoupokojového bytu v prvním patře a velmi skromné vybavení, teď se mohou rozmáchnout.

Díky novému stropu v polovině budovy vzniklo v horním patře dvakrát více místa na klubovny, které už brzy zaplní skautské vybavení i kroniky, vlajky, dřevěné výrobky a spousta fotografií.​

Pozůstatek jeřábu

V kuchyni, kde byla dříve po celé délce jeřábová dráha, zůstala po návrhu architekta část jeřábu i s takzvanou kočkou. „Tahle místnost bude sloužit pro rukodělky. Máme nové zámečnické ponky, aby se děti naučily pracovat se dřevem, s plasty, plechem, zkrátka nějaké to získávání zručnosti,“ těší se Petr Bednář zvaný Béda, který přišel ke skautům už ve svých deseti letech. Od devadesátého roku vede vodní skauty oficiálně a z nových prostor má radost. „Končíme tady 19 rok a je to v historii skautingu nejdelší období, kdy jsme na jednom místě. Budeme ve skautské činnosti pokračovat v novém,“ těší se Béda.

V sobotu 27. dubna chystají skauti od 11 hodin prohlídku nových prostor, pro děti jsou připravené hry, soutěže, i lodě k vyjížďce po řece Sázavě. Skauti také vysadí lípu svobody a strom ginkgo.

Spustit audio