Zapomenuté uličky našich měst

26. říjen 2012
Toulky Vysočinou

V Příbězích z Vysočiny zapátráme po zmizelých uličkách našich měst. Místech nenápadných, zastrčených nebo už neexistujících. Průvodce nám budou dělat historikové i lidé, kteří v uličkách bydleli. Narazíme na místa krásná i taková, kterým jejich praktické využití přisoudilo pojmenování poněkud jadrná.

Přestože se to může zdát neuvěřitelné, na dnešní nejrušnější jihlavské křižovatce v polovině minulého století voněly květiny. Pod Masarykovým náměstím, kde se dnes sbíhají čtyři hlavní tahy, totiž byla klidová zóna se zahrádkami a malebnou uličkou zvanou Středovka.

Moderátorka Tamara Pecková, která žije celý svůj život ve Žďáře nad Sázavou, se vypravila prozkoumat zapomenuté uličky právě tohoto města. S historikem Miroslavem Lopaurem se prošla kolem historického centra, ulicí Tvrz a zastavila se na bývalém hřbitově. Při natáčení potkala pamětnici, která historikova slova jen potvrdila.

Miroslav Lopaur, historik

Přes čtyřicet let je už uzavřena úzká a velmi nenápadná ulička v dolní části jihlavského Masarykova náměstí. Přitom ve středověku plnila velmi významnou roli. Jakou? Na to se historika Ladislava Vilímka ptala za kovovými branami uličky redaktorka Lucie Maxová.

Mezi nejstarší ulice v Havlíčkově Brodě patří bezpochyby Kozí ulička. Místu, kde dodnes stojí středověké domy, ale lidé velmi často říkali také ulička Mrtvých. Po stopě netradičních názvů se přímo na místo vypravila redaktorka Lucie Maxová. A nebyla na to sama.

Neonové nápisy heren bohužel vidíme v centru Jihlavy na každém rohu. O to víc je smutnější, že právě jeden takový podnik stojí dnes v místech, kde byl vchod do jedné z nejromantičtějších a nejkrásnějších ulic ve městě - do Staré uličky. Po stopách zapomenutého místa se do centra Jihlavy vypravila Lucie Maxová.

autoři: Tamara Pecková , Tereza Stýblová , Lucie Maxová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.