Zákaz žebrání! Třebíčská radnice to ve městě uzákoní speciální vyhláškou

27. srpen 2021 06:00

Vedení třebíčské radnice došla trpělivost se stále neodbytnějšími žebráky. Chystá novou vyhlášku.

Počet lidí bez domova v ulicích sice nestoupá, zato praktiky podle místních obyvatel čím dál víc obtěžují a často hraničí i s agresí.

Kde je více lidí…

„Vezměte si to a odejděte pryč!“ Lucie Šerková, mluvčí městské policie v Třebíči, právě posílám pryč dva bezdomovce, kteří se usídlili na Karlově náměstí. Právě hlavní náměstí bývalo před rekonstrukcí hlavním útočištěm žebrajících osob.

„Teď dochází k rekonstrukci, není to tak časté. Setkáváme se s nimi v Jihlavské bráně, v průchodu divadla Pasáž, tam, kde je předpoklad, že se pohybuje větší množství lidí.“

Nová vyhláška

Podle mluvčí je bezdomovectví s žebráním často spojené. Třebíčské radnici ale došla trpělivost a chce žebrání nejen v centru města zakázat. „Nestoupá počet žebrajících, ale stoupá jejich agresivita,“ řekla mluvčí radnice Irini Martakidisová.

Mluvčí Třebíče nepředpokládá, že by lidé bez domova kvůli nové vyhlášce jen tak zanechali. „Strážníci městské policie budou mít zákonnou oporu, aby mohli jednat, aby mohli zakázat tuto činnost, aby je mohli případně někam vyvézt.“

Nový předpis by měl v Třebíč platit od letošního října.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související