Za pěkné vysvědčení sladká odměna!
Šéfkuchař Radniční restaurace v Jihlavě Libor Homolka dnes poradil několik dobrot, kterými můžeme překvapit děti za to, jak pěkné donesly vysvědčení.
Tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou:
250 g měkkého tvarohu
100 g dětské krupičky
60 g másla
2 vejce
3 lžíce medu
špetku soli
kůru z 1 citrónu
½ kg jahod
Jahody očistíme, přidáme lžíci medu, rozmačkáme a dáme chladit, bílý jogurt také smícháme se lžící medu a rovněž dáme chladit. Změklé máslo utřeme se žloutky a lžící medu do pěny, vmícháme krupičku, sůl, tvaroh, nastrouhanou kůru z citrónu a nakonec opatrně sníh z bílků. Těsto necháme 10 minut odležet, poté lžičkou tvarujeme lžičkou malé knedlíčky, vkládáme do vroucí mírně osolené vody a vaříme asi pět minut.
Na talíř nalijeme rozmačkané jahody, na ně naaranžujeme knedlíčky, přelijeme jogurtem, zdobíme mátou nebo meduňkou. Jahodová omáčka může být i teplá, nemusí být z ledničky.
Palačinkový balíček s jablky, mascarpone a borůvkovou omáčkou:
Na těsto: ½ l mléka, 1-2 vejce, 200 - 250 g hladké mouky
Na náplň: ½ kg jablek, 100 g borůvek, 50 g másla, 70 g cukru, špetku skořice a 100 g krému mascarpone
Na polevu: 50 g borůvek, 20 g cukru a citrónovou šťávu z půlky citronu
Nejprve vyrobíme palačinky, poté okrájíme jablka, nakrájíme na plátky. Máslo rozpustíme, přidáme jablka, lehce zpěníme, přidáme cukr a skořici, a chvilku dusíme, aby se jablka ohřála a nebyla na kaši.
Borůvky dáme do jiného kastrůlku, necháme rozpustit, přidáme citron, můžeme zahustit solamylem, aby měly konzistenci omáčky. Na teplé palačinky klademe lžíci mascarpone, na to přelijeme 2 lžícemi jablek, posypeme borůvkami, zabalíme do balíčku a na talíři otočíme, přelijeme borůvkovou polevou a lehce ocukrujeme.
Banánová zmrzlina:
4 banány
4 lžíce cukru
6 – 10 lžic smetany
Banány oloupeme a nakrájíme a dáme v sáčku do mrazáku, nejlépe přes noc. (Na zmrzlinu mohou být i jiné druhy ovoce). Zmrzlé banány rozmixujeme v mixéru, přidáme cukr a postupně přidáváme smetanu a dále postupně mixujeme. Když vznikne hustší krém, necháme ho zmrazit, ale každých 20 minut lehce promícháme, právě tak vznikne dobrá domácí zmrzlina.
Bezlepková kakaová roláda s kousky čokolády:
5 vajec
100 g kakaa
50 g čokolády
½ l šlehačky
Žloutky a bílky ušleháme zvlášť. Do bílků přidáme kakao, spojíme se žloutky a vznikne lehká hmota konzistence polystyrenu, která se může přisladit. Rozprostřeme ji na pečící papír a pečeme na 150 stupňů nejvýše 4 minuty. Vychladlou hmotu potřeme šlehačkou, posypeme čokoládou, zabalíme do rolády a jíme.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka