Teď je ideální doba k napouštění bazénů

10. duben 2018
Dobré odpoledne

Bazén na zahradě dokáže zpříjemnit horké letní dny, ale zároveň je pravdou, že po většinu roku ho nevyužijeme a naopak se o něj musíme starat. Jak naši soukromou vodní plochu připravit na sezónu, jsme probrali s Petrem Palíkem, který se na bazény specializuje.

Nejdříve ze všeho je potřeba bazén vyčistit od mechanických nečistot. Na čištění používáme určené čisticí prostředky, například základní čistič nebo čistič stěn bazénu. Tyto přípravky odstraňují řasy a vodní kámen. Nejčastěji se jedná o tekuté nebo gelové koncentráty. Přípravky je vhodné míchat v plastovém kbelíku, protože v kovovém nemusí správně reagovat.

Čištění neodkládejte až na sezónu

V tuto dobu zatím není problém s napouštěním bazénů. Proto je vhodné bazén vyčistit teď a rovnou ho i napustit. „Teď je ideální bazén vyčistit a můžeme ho pozvolna napouštět. Nemusíme nikam spěchat. Je to dobré i proto, že kdybychom bazén napouštěli rychle, tak se z vodovodních řadů mohou vyplavit i různé nečistoty,“ vysvětluje host.

Chemické prostředky nefungují, když je špatné pH nebo tvrdost vody

Při údržbě kvality vody jsou důležité tři kroky. „Mít správné pH, dobrou tvrdost a vodu dezinfikovat. Pokud nebudeme mít ustálené pH a tvrdost, tak jsou veškeré chemické přípravky zbytečné. Ať už chlórové nebo bez chlórové,“ upozorňuje Petr Palík.

I poté je třeba sledovat kvalitu vody pomocí lakmusových proužků. Takovou kontrolu bychom měli provádět dvakrát týdně. Existují různé sady, ale také elektronické testery. Jsou sice dražší, ale zároveň je nemusíte neustále dokupovat. Při správné péči vám křišťálově čistá voda vydrží celé léto.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.