Teď je ideální doba k napouštění bazénů

10. duben 2018
Dobré odpoledne

Bazén na zahradě dokáže zpříjemnit horké letní dny, ale zároveň je pravdou, že po většinu roku ho nevyužijeme a naopak se o něj musíme starat. Jak naši soukromou vodní plochu připravit na sezónu, jsme probrali s Petrem Palíkem, který se na bazény specializuje.

Nejdříve ze všeho je potřeba bazén vyčistit od mechanických nečistot. Na čištění používáme určené čisticí prostředky, například základní čistič nebo čistič stěn bazénu. Tyto přípravky odstraňují řasy a vodní kámen. Nejčastěji se jedná o tekuté nebo gelové koncentráty. Přípravky je vhodné míchat v plastovém kbelíku, protože v kovovém nemusí správně reagovat.

Čištění neodkládejte až na sezónu

V tuto dobu zatím není problém s napouštěním bazénů. Proto je vhodné bazén vyčistit teď a rovnou ho i napustit. „Teď je ideální bazén vyčistit a můžeme ho pozvolna napouštět. Nemusíme nikam spěchat. Je to dobré i proto, že kdybychom bazén napouštěli rychle, tak se z vodovodních řadů mohou vyplavit i různé nečistoty,“ vysvětluje host.

Chemické prostředky nefungují, když je špatné pH nebo tvrdost vody

Při údržbě kvality vody jsou důležité tři kroky. „Mít správné pH, dobrou tvrdost a vodu dezinfikovat. Pokud nebudeme mít ustálené pH a tvrdost, tak jsou veškeré chemické přípravky zbytečné. Ať už chlórové nebo bez chlórové,“ upozorňuje Petr Palík.

I poté je třeba sledovat kvalitu vody pomocí lakmusových proužků. Takovou kontrolu bychom měli provádět dvakrát týdně. Existují různé sady, ale také elektronické testery. Jsou sice dražší, ale zároveň je nemusíte neustále dokupovat. Při správné péči vám křišťálově čistá voda vydrží celé léto.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.