Mezi opalováním v soláriu a na slunci není až takový rozdíl

31. květen 2017
Dobré odpoledne

Než vyrazíte na ostré jarní slunce, je dobré vaši pokožku po zimě připravit. Například lehkým opálením v soláriu. Opalování jsme rozebrali s terapeutem Thomasem Gollem a Evou Čápovou z centra Med-laser.

Opalování v soláriu je velmi podobné tomu na slunci. I když se často mluví o škodlivosti slunečního záření, tak bez něj zkrátka žít nemůžeme a potřebujeme ho. V měsících, kdy je slunečního svitu málo, je solárium alternativním zdrojem záření, které je prospěšné.

Délka pobytu záleží na fototypu

Ideální délka pobytu v soláriu je daná především tím, jaký typ pleti máme. Dále taky záleží na typu solária. „V každém solárním studiu mají svůj opalovací program nebo plán, kde vám vypočítají, kolik minut můžete mít, aniž byste se spálili,“ vysvětluje Eva Čápová.

Pokud se nespálíte, nemusíte mít obavy

„Když se nespálíte, není to žádné riziko. Naopak je to zdravé. My nemůžeme žít bez slunce. Já říkám opalujte se mírně, ale pravidelně. A samozřejmě si taky na opalování musíme zvyknout. Nemůžu jít na pět hodin na slunce, když jsem bílý,“ upozorňuje Thomas Goll.

Opalováním získáváme vitamín D

„To je nejdůležitější věc. Solárium obsahuje UVB záření. Toto záření aktivuje vitamín D v těle, který je životně důležitý,“ říká host. Přitom je jedno, jestli UVB záření získáte ze slunce nebo v soláriu. Ovšem platí všeho s mírou a čas, po který jsme záření vystavení, musí odpovídat typu naší pleti.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.