Plavání s plným žaludkem může být smrtelné

30. květen 2017
Dobré odpoledne

Teploty se letos poprvé dostaly až k letním hodnotám a možná vás to zlákalo i k vodě. Co dělat nebo naopak nedělat, abychom při letním dovádění nepřišli k úrazu, jsme probrali s vodním záchranářem Petrem Němcem.

Riziko při koupání na začátku sezóny nebo krátce před ní je v tom, že u vodních ploch ještě není tolik plavců a vodních záchranářů. V případě potíži tak má tonoucí menší šanci, že si ho někdo všimne nebo mu někdo pomůže. Proto byste plavat neměli chodit sami.

Na delší plavbu mějte po ruce vždy doprovod

„Plavání jako takové, je sport jako každý jiný a člověk musí vědět na co má a na co nemá. Každopádně by se jakýkoliv plavec neměl pouštět dál, než je na dohled od břehu a dál, než kam uzná, že je schopen doplavat a vrátit se zpátky. Pokud by chtěl plavat dál od břehu, tak nejlepší je vzít si s sebou doprovod v podobě loďky, surfového plováku,“ radí vodní záchranář Petr Němec.

Každoročně jsou tragické skoky do vody

„Když někam skáču, tak bych měl vědět, co je pode mnou. Jestli je tam skála nebo nějaký jiný předmět, který by mi mohl ublížit. Pokud skočím a zrovna je přede mnou kámen, tak může dojít i ke zlomení vazu,“ upozorňuje host.

Plavání po jídle může být smrtelné

Po jídle bychom si měli dát oddych a nechat jídlo aspoň trochu vytrávit. Pokud se totiž do vody vydáte s plným žaludkem, tak při svižnějším plavání může dojít ke zvracení. A to může být ve vodě velmi nebezpečné. Velmi snadno může dojít k vdechnutí zvratků a následně i utonutí člověka. Samozřejmě ještě větší riziko představuje alkohol.

Spustit audio