Dřep uzdravuje, polovina světa žije v podřepu

8. srpen 2017
Dobré odpoledne

Dřep je takový zajímavý fenomén, soudí reflexní terapeut František Hodač. „Ve filmech ze světa, například ze zemí Asie nebo jižní Ameriky, tam je vidět, že lidé dělají všechno v dřepu. Proto vzniklo i u nás léčení dřepem.“ Mělo by se provádět podle zkratky 30 x 30, to znamená třicet dní za sebou zkoušet vydržet v dřepu po dobu 30 minut.

Podle Františka Hodače je každý začátek těžký: „První dřep, to je u lidí, kteří jsou nějak nemocní, spíš takové zhroucení, někdo se do dřepu na začátku vůbec nedostane. Ale postupně se to zlepšuje! Doporučuji vám nechat se vyfotit u prvního a posledního dřepu, sami uvidíte ten rozdíl!“

Není třeba se lekat délky tohoto cvičení nebo doby, po kterou se má provádět. František Hodač říká, že zde je třicet dní takový cíl: „Rozhodně nemusíte sedět v dřepu celou půl hodinu. Kdykoli si vzpomenete, stačí na několik minut dřepnout.“

Jak se má ale tento dřep správně provádět, aby skutečně pomohl? „První předpoklad je, že musíte mít celé chodidlo pevně na zemi celou plochou. Dále je nutné dát si nohy dál od sebe, abychom udrželi stabilitu. Jako když si jdou děvčata v přírodě odskočit, tak to má vypadat,“ přibližuje terapeut správné provedení dřepu. „Dřep nám pomůže nejen s pohybovým aparátem – kotníky, kolena, kyčle, ale pomůže vám to i s trávením, dřepem si promasírujete břicho. Mě osobně dřep vyléčil kolena,“ chválí si František Hodač.

Další rada Františka Hodače se týká univerzálního reflexního bodu D. Je to bod, který by měl pomáhat při potížích s dýcháním a se střevy. „Najdeme ho na obou rukách v místě, kde se stýkají záprstní kůstky prstů palce a ukazováčku. Pod tímto místem, kde je to měkké, je bod D. Bod D si můžete mačkat neomezeně, výhodnější je zmáčknout a držet, než nějak pumpovat nebo promačkávat,“ radí František Hodač.

Komu bod D nepomůže, může si natřít hrudník sádlem, překrýt ubrouskem a nechat vsáknout. Další možností je nakapat alpu na plátno nebo velký kapesník a přiložit buď na hrudník, nebo ovázat na krk.

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.