Z ochuceného medu je možné udělat limonádu i výborné nanuky. Mohou být i modré
Med je bezesporu velmi zdravý. Má zlatou až tmavohnědou barvu a chutná sladce, prostě medově. Dovedete si ale představit med červený, fialový nebo dokonce modrý? Včelaři Alena a Josef Kőlblovi se ve výrobně ve Štěpánově na Havlíčkobrodsku rozhodli med ochucovat například mrazem sušeným ovocem, a nejen jím.
„U nás začal včelařit brácha. My jsme mu pomáhali, začalo se nám to líbit a rok na to jsme si pořídili své včely,“ říká Alena Kőlbová. S manželem Josefem se teď starají o dvě stovky úlů. Med se pak rozhodli dál zpracovávat na medové pomazánky. Přidávají do nich lyofilizované ovoce, koření a další přísady. „Máme asi čtyřicet příchutí,“ dodává Alena Kőlblová s tím, že do medu nakládají i ořechy. „Zkoušíme, ochutnáváme, a co nám chutná, tak vyrábíme,“ říká s úsměvem. Sama si prý med nejradši přidává do jogurtu.
Prášek z mrazem sušeného ovoce se přidává do pastovaného medu. V tom tekutém by totiž vyplaval na povrch. „Med se musí ztekutit, poté se naočkuje pastovaným medem, nastartuje se proces pastování,“ popisuje přípravu medu před přidáním příchutí Josef Kőlbl.
Kromě lyofilizovaných borůvek, rybízu, malin nebo jahod, do medu přidávají například i spirulinu. Takový med je potom jasně modrý. „Spirulina je mořská řasa a nemá výraznou chuť, tak ji doplňujeme citronovou šťávou. Děláme z toho modré nanuky, modré mléko, děti to zbožňujou,“ směje se Alena Kőlblová.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.