Z lesa na stůl: Lesy ČR chtějí vrátit zvěřinu do české kuchyně
Přestože se v českých lesích ročně uloví desítky tisíc kusů zvěře, maso z divočiny stále nenachází pevné místo v jídelníčku českých domácností. Podle Lesů České republiky lidé o zvěřinu jeví jen malý zájem, přestože jde o kvalitní a cenově dostupné maso.
Zvěřinu zpopularizovat má projekt Z lesa na stůl, který nabízí maso nejen v původní podobě, ale i porcované a zpracované. „Prodáváme na 60 výdejnách, navíc jsme otevřeli zpracovny s balíčky a masnými výrobky,“ uvedla mluvčí státního podniku Eva Jouklová.
Výdejny zvěřiny mají Lesy ČR i na Vysočině
Hlavním problémem je zpracování masa. „České domácnosti si často nevědí rady s celým kusem zvěře,“ říká lesní správce Jiří Pavlík. Přesto zájem pomalu roste, nejvíce o jelení, dančí a divočáka. Jen letos Lesy České republiky dodaly spotřebitelům, restaurací, jídelnám a výkupům 425 tun zvěřiny a dalších 60 tun masa pernaté zvěře.
Tradice pokrmů, jako je kančí se šípkovou nebo srnčí guláš, se tak snad díky tomuto projektu postupně obnoví.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Blažkovým podhodnoceným úředníkům koalice kvůli ‚precedentu‘ nepřidala. Na jiných úřadech to šlo
-
Dětský domov mi zachránil život, proti matce a otčímovi jsem i vypovídala u soudu, říká Klára
-
Landovský: Evropa nemá zdroje, Evropa nemá energie, Evropa nemá peníze na obranu
-
Kongo čeká humanitární katastrofa. Česká vojenská podpora Rwandy je neakceptovatelná, říká analytik