Z lesa na stůl: Lesy ČR chtějí vrátit zvěřinu do české kuchyně
Přestože se v českých lesích ročně uloví desítky tisíc kusů zvěře, maso z divočiny stále nenachází pevné místo v jídelníčku českých domácností. Podle Lesů České republiky lidé o zvěřinu jeví jen malý zájem, přestože jde o kvalitní a cenově dostupné maso.
Zvěřinu zpopularizovat má projekt Z lesa na stůl, který nabízí maso nejen v původní podobě, ale i porcované a zpracované. „Prodáváme na 60 výdejnách, navíc jsme otevřeli zpracovny s balíčky a masnými výrobky,“ uvedla mluvčí státního podniku Eva Jouklová.
Hlavním problémem je zpracování masa. „České domácnosti si často nevědí rady s celým kusem zvěře,“ říká lesní správce Jiří Pavlík. Přesto zájem pomalu roste, nejvíce o jelení, dančí a divočáka. Jen letos Lesy České republiky dodaly spotřebitelům, restaurací, jídelnám a výkupům 425 tun zvěřiny a dalších 60 tun masa pernaté zvěře.
Tradice pokrmů, jako je kančí se šípkovou nebo srnčí guláš, se tak snad díky tomuto projektu postupně obnoví.
Nejposlouchanější
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Ve věku 55 let zemřel moderátor Patrik Hezucký. V rádiu Evropa 2 působil bezmála třicet let
-
Gregorová: V EU není nikdo nad zákonem. Odhalování korupce ukazuje, že systém funguje
-
6 otazníků nad Babišovým řešením střetu zájmů. Bude správce fondu z Česka a co se stane se zbylým majetkem?
-
Náprava problematických rozhodnutí za papeže Františka. Lev XIV. rozpustil kontroverzní komisi