Z lesa na stůl: Lesy ČR chtějí vrátit zvěřinu do české kuchyně

6. prosinec 2024 06:00

Přestože se v českých lesích ročně uloví desítky tisíc kusů zvěře, maso z divočiny stále nenachází pevné místo v jídelníčku českých domácností. Podle Lesů České republiky lidé o zvěřinu jeví jen malý zájem, přestože jde o kvalitní a cenově dostupné maso.

Zvěřinu zpopularizovat má projekt Z lesa na stůl, který nabízí maso nejen v původní podobě, ale i porcované a zpracované. „Prodáváme na 60 výdejnách, navíc jsme otevřeli zpracovny s balíčky a masnými výrobky,“ uvedla mluvčí státního podniku Eva Jouklová.

Hlavním problémem je zpracování masa. „České domácnosti si často nevědí rady s celým kusem zvěře,“ říká lesní správce Jiří Pavlík. Přesto zájem pomalu roste, nejvíce o jelení, dančí a divočáka. Jen letos Lesy České republiky dodaly spotřebitelům, restaurací, jídelnám a výkupům 425 tun zvěřiny a dalších 60 tun masa pernaté zvěře.

Tradice pokrmů, jako je kančí se šípkovou nebo srnčí guláš, se tak snad díky tomuto projektu postupně obnoví.

autor: Milan Soldán
Spustit audio